DEL 5 AL 8 DE DESEMBRE | 28/11/2004  Ruralcat

Fòrum Mundial sobre la Reforma Agrària 2004

Del 5 al 8 de desembre es reuniran a la ciutat de València 54 ONG's, 45 organitzacions camperoles i 33 institucions acadèmiques i dedicades a la investigació, juntament amb prop de 500 delegats procedents de 68 països diferents, per debatre sobre el principi de sobirania alimentària de tots els pobles del món. El fòrum es podrà seguir en directe a través de videoconferència.

Logotip del FMRA

Logotip del FMRA

Per veure¿l en directe a través d'Internet caldrà adreçar-se al lloc web del fòrum o al de la Universitat Politècnica de València (que trobareu en els enllaços relacionats d¿aquesta informació). El FMRA es defineix com un espai per al diàleg, l'intercanvi d'experiències i la reflexió. Organitzacions agràries i socials, experts, ONG's i institucions governamentals provinents de diversos continents conversaran sobre la terra, tot plantejant la influència de les Reformes Agràries en els processos socials i econòmics que tracten d'arribar a la sobirania alimentària; així com sobre la necessitat de crear les condicions necessàries per al desenvolupament sostenible de la població mundial. Durant els quatre dies que durarà el Fòrum es debatrà sobre dos grans eixos:
  • l'anàlisi de les experiències de les reformes agràries en el segle XX, del seu context social, polític i econòmic, dels èxits i dels fracassos, de les contra-reformes, etc.
  • la necessitat de les reformes agràries i les eines adequades per a portar-les a terme a l'inici del segle XXI. S'aprofundirà en les relacions existents entre la qüestió de la terra, la sobirania alimentària, el desenvolupament sostenible i els equilibris ecològics.
Les conferències plenàries, que es realitzaran al Saló d'Actes de l'Edifici 6G de la UPV, seran accessibles a tothom entre les 9:00 i les 13:00. El Fòrum, amb el lema "Per un món sense fam, una altra agricultura, Reforma Agrària, ja!", neix com a iniciativa del Centre d'Estudis rurals d'Agricultura Internacional, situat a València, i pretén promoure "l'accés de tot el món a la producció d'aliments", en paraules del coordinador del Comitè Internacional Promotor (CIP) del Fòrum, Vicent Garcès. Segons Garcès, les conclusions de la trobada es faran mitjançant una declaració final dirigida al Fòrum Social Mundial de Porto Alegre (Brasil), que es farà el gener de 2005, al Consell de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i a d'altres organismes governamentals. El mateix coordinador opina que "la solució per als 2.000 milions de persones malnutrides que hi ha al món actualment està en l'aplicació de polítiques diferenciades que propiciïn l'accés a la terra, als recursos productius i a la lliure comercialització dels productes agroalimentaris.