Llançament d'una xarxa europea contra la teniosi/cisticercosi
Institucions de divuit països europeus han creat recentment una xarxa científica sòlida i multidisciplinària amb l'objectiu de progressar en el coneixement i comprensió d'aquests complexos zoonòtics; el CReSA n'és un dels socis científics
Microfotografia d'una tinció hematoxilina-eosina de Cysticercus bovis, l'estat larvari de Taenia saginata. (Font: SESC, historial de consultes)
Els investigadors del CReSA, Dr. Jordi Casal i Dr. Alberto Allepuz, formen part de la xarxa europea contra la teniosi/cisticercosi (“European network on taeniosis/cysticercosis [COST TD1302]”), al costat dels investigadors de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), Dra. Teresa Garate i Dra. Maria J. Perteguer Prieto.
Taenia solium (tènia del porc) i T. saginata (tènia del boví) cisticercosi/teniosi són paràsits zoonòtics transcendents per a la salut pública, amb un gran impacte econòmic per als sectors de la salut i la producció de carn (porc i vedella), dins i fora de la UE. La col·laboració intraeuropea és essencial per aturar el desenvolupament d’aquestes malalties a la UE.
La xarxa té la intenció de desenvolupar eines innovadores de diagnòstic i de control rendibles, avaluar el grau d’extensió de la malaltia i el seu impacte econòmic, i també desenvolupar procediments harmonitzats de comunicació i gestió. Tot i l’augment dels esforços d’investigació, encara hi ha alguns buits de coneixement importants. En més d’un terç dels països membre manquen dades sobre l’ocurrència de cisticercosi i teniosi porcines/bovines/humanes. Segueix havent-hi moltes preguntes sobre la dinàmica de transmissió, el desenvolupament/curs de la infecció i les manifestacions clíniques. Un coneixement més gran de les interaccions hoste-paràsit crearà oportunitats per a nous objectius de diagnòstic i candidats a vacunes.
La xarxa, fundada per COST Action (cooperació europea en ciència i tecnologia), va iniciar l’activitat el 26 de novembre de 2013 i tindrà una duració de quatre anys. La coordinarà l’Institute of Tropical Medicine (ITM), ubicat a Amberes (Bèlgica), i compta amb la participació de 18 països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, França, Grècia, Itàlia, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, Romania, Sèrbia, Suècia, Suïssa, i Antiga República Iugoslava de Macedònia.