PAE | 07/03/2014  RuralCat/DAAM

Any rècord per a la producció ecològica amb un 20% més d'agricultors i ramaders

Durant la presentació de l'Observatori de l'alimentació i l'agricultura ecològiques de Catalunya, es van oferir les dades de producció ecològica a Catalunya corresponents al 2013, any en què van créixer un 13% les activitats industrials relacionades amb el sector

Un instant de la presentació de l'Observatori de l'alimentació i l'agricultura ecològiques de Catalunya. Font: DAAM

Un instant de la presentació de l'Observatori de l'alimentació i l'agricultura ecològiques de Catalunya. Font: DAAM

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del subdirector general d’Agricultura, Joan Gòdia, i del president del Consell Català de la Producció Ecològica (CCPE), Daniel Valls, ha presidit la presentació de l’Observatori de l’alimentació i l’agricultura ecològiques i de les dades de producció ecològica a Catalunya corresponents a l’any 2013.

Des de l’any 2000 fins ara el sector ecològic ha experimentat un notable creixement, ja que la superfície certificada s’ha multiplicat per gairebé onze i el nombre d’empreses relacionades amb la transformació i distribució d’aliments ecològics ho ha fet per cinc.

En aquest sentit, el conseller ha anunciat que el Govern català, i especialment el Departament d’Agricultura, elaborarà i aplicarà un nou programa d’actuació a partir de l’any vinent.

L’actual Programa de foment de la producció ecològica, que s’aplica des de l’any 2012, ha incorporat una sèrie de noves actuacions i eines necessàries per al sector, com ara la creació d’un Pla anual de dinamització territorial de la producció ecològica, desenvolupat per un equip de dinamitzadors tècnics situats al territori, o la creació d’un mercat virtual de productes i serveis per la producció ecològica (llotjapae.com), l’establiment d’una línia d’ajuts per a la recerca aplicada en matèria de producció ecològica o la creació de la Setmana Bio per a l’alimentació ecològica, la segona edició de la qual se celebrarà del 30 de maig al 8 de juny de 2014.

Pel que fa a l’Observatori de l’alimentació i l’agricultura ecològiques de Catalunya, el conseller ha explicat que es tractava d’una eina d’informació i anàlisi centrada en aquest sector amb l’objectiu de “sistematitzar tota la informació i el coneixement”. Pelegrí ha volgut destacar “la importància de proporcionar a tots els emprenedors catalans la informació necessària per ajudar-los a orientar els projectes productius i empresarials amb les millors garanties d’èxit i competitivitat”.

El conseller també ha explicat que pròximament s’incorporaran a l’apartat web de l’Observatori tota una sèrie d’informacions que combinarà dades del sector ecològic català i les posarà en referència amb dades generals del sector agroalimentari català i també del sector ecològic del conjunt de l’Estat espanyol.

Durant la roda de premsa, el conseller ha ressaltat que gairebé totes les activitats industrials ecològiques catalanes representen entre el 10% i el 20% del total de l’Estat espanyol. “Podem afirmar la força del sector de transformació ecològic català en el conjunt de l’Estat; força que encara pot continuar creixent i reforçant-se”.

Pelegrí també ha explicat que en els darrers anys s’ha produït un creixement important de la superfície certificada ecològica en el context del conjunt de la superfície agrícola catalana (SAU). L’any 2012, representava gairebé el 7% de la SAU total de Catalunya.

 

Creixen un 13% les activitats industrials relacionades amb el sector ecològic

 

Durant la presentació de les dades de producció ecològica a Catalunya corresponents a l’any 2013, el president del CCPAE, Daniel Valls, ha explicat que s’ha incrementat un 20% el nombre d’agricultors i ramaders que apliquen el sistema de producció ecològica.

Pel que fa a les produccions agrícoles, la superfície inscrita ja arriba a les 112.408 hectàrees (94.972 hectàrees l’any 2012) i els creixements més importants respecte de l’any passat s’han centrat en el cultiu de la vinya, que arriba a les 7.790 hectàrees (un 38,74% més), i l’olivera, amb 5.984 hectàrees (un 29,13% més).

Pel que fa a la ramaderia,
cal subratllar que la producció majoritària a Catalunya, el vaquí de carn, ha crescut gairebé un 18%. També cal destacar l’increment del nombre d’explotacions ramaderes dedicades a l’avicultura d’ous (un 64,29% més) i d’equí (un 30,23% més).

D’altra banda, les activitats agroindustrials han crescut un 12% de mitjana. Destaca l’augment d’activitats de fabricació i envasament d’olis (un 22,45% més), els escorxadors, sales d’especejament i elaboració de productes carnis (un 18,75% més), i l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos (un 14%).

Finalment, el creixement de les facturacions del conjunt de les empreses ecològiques catalanes de l’exercici 2012 respecte de l’any anterior va ser gairebé del 14% i va arribar als 152 milions d’euros, un 84% dels quals van ser facturats per les empreses elaboradores.