L'agent de biocontrol Candida sake CPA-1 aconsegueix reduir la podridura per Botrytis en vinyes
Els resultats de tres campanyes vitícoles a Catalunya (concretament a les DO Costers del Segre i DO Penedès), i una campanya a la regió de Bordeus (França), han permès comprovar les importants reduccions dels nivells de "Botrytis" en camp amb l'aplicació del llevat "Candida sake" CPA -1 juntament amb l'additiu Fungicover
Raïm afectat per la podridura gris. Font: DAAM
Les reduccions observades van ser d'entre el 82% i el 90 % de la severitat total de la malaltia (percentatge de pèrdua de cultiu), quan es van realitzar 4-6 aplicacions durant la campanya en vinyes experimentals. A més, els tractaments van ser també molt efectius quan es van aplicar dosis reduïdes de l'additiu o es van realitzar només dues aplicacions en floració i pre- tancament de dispersió, respectivament.
L'aplicació comercial es va dur a terme en tres vinyes diferents, amb parcel·les de 0,5 ha. Es van realitzar dues aplicacions amb cisternes d'aplicació comercials i dosis reduïdes de C. sake i FC, mostrant així mateix reduccions d'entre el 40 % i el 85% de la severitat, en funció de les dosis utilitzades.
Aquests resultats van ser presentats pels doctors Carlos Calvo i Neus Teixidó, de l'IRTA de Lleida, en el context de la jornada sobre "Alternatives per al control de Botrytis en vinya: l'experiència de Nova Zelanda i Catalunya", orientada al sector vitícola de la zona.
En aquesta mateixa jornada es va comptar a més amb la presència del Dr. Philip Elmer, de l'institut Plant and Food Research de Nova Zelanda. En la seva xerrada, el Dr. Elmer va resumir algunes de les estratègies alternatives al control químic de Botrytis, àmpliament utilitzades al seu país pels viticultors. Estratègies com pràctiques culturals i l'aplicació d'agents de control biològic i productes naturals, que han mostrat ser efectives i permeten assolir l'objectiu de residu zero en el vi, un objectiu primordial d'autoritats i organitzacions sectorials a Nova Zelanda.
Les experiències que es van exposar en aquesta jornada, mostren com cada vegada més aquestes estratègies alternatives als químics poden ser una realitat a la nostra zona vitivinícola i desperten gran interès del sector, donada la seva eficàcia i el seu potencial per a ser aplicades en viticultura convencional i ecològica.
Botrytis cinerea, responsable de la podridura gris en vinya
Aquest patogen causa pèrdues importants en la majoria de zones productores de raïm, afectant tant a la producció de raïm com a la qualitat del vi elaborat. El control d’aquesta malaltia està focalitzat en l’ús de fungicides sintètics, que ha implicat, en els últims anys, l’aparició de soques resistents en la població de Botrytis. Aquest fet, unit a la conscienciació social de l’efecte negatiu de l’ús dels pesticides al medi ambient i a la salut humana, ha generat la necessitat de restringir, per part dels productors, les aplicacions dels fungicides sintètics.
Des del programa de Postcollita de l’IRTA, fa vuit anys que s’ha iniciat una línia de recerca per tal de desenvolupar estratègies de control alternatives als fungicides de síntesi per Botrytis en vinya.