INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 13/02/2020  Ruralcat

Publicada la “Guia per a la creació i gestió d’espais compartits de producció agroalimentària” a Catalunya

La guia s’emmarca dins el Projecte Start Up Rural del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb la col·laboració del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i l’entitat Pa Sencer.

Font: Viver de celleristes de la Conca de Barberà  (Concactiva)

Font: Viver de celleristes de la Conca de Barberà (Concactiva)

Aquesta guia està especialment enfocada a les administracions públiques per tal que puguin aprofundir en les potencialitats dels espais compartits de transformació alimentària, impulsar-los i integrar-los en el teixit econòmic del territori.

La guia posa l’accent en els elements estructurals bàsics per implantar un viver agroalimentari com la legislació sanitària, les característiques urbanístiques, la dinamització d’un viver, casos d’èxit i el rol de l’Administració pública, entre d’altres.

Aquest manual neix del projecte Start Up Rural a Catalunya, una iniciativa de suport a l’emprenedoria Leader del territori rural que té com a fi aconseguir una millor adaptació i encaix al seu entorn productiu, tot intentant oferir eines i recursos vàlids i que alhora n’estimulin la innovació i el pensament estratègic.

Amb aquesta missió, l’acció Viverisme Sinèrgic va proposar sintetitzar en aquest document les claus d’inici i funcionament d’un obrador agroalimentari, a partir de l’experiència acumulada del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i d’altres entitats del territori català. La viabilitat real d’aquests projectes, tal com ho han demostrat diversos obradors que avui estan en funcionament, fa evident la seva vàlua com a peces de suport a l’emprenedoria del món rural. A més, hi ha una demanda social cada cop més consensuada de productes transformats i elaborats d’una forma que transmetin també un compromís social i mediambiental. D’aquesta manera, un obrador agroalimentari dona resposta a les demandes actuals d’una alimentació millor i més conscient.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació lidera el programa Leader a l’espai rural català, oferint un suport directe a les iniciatives que diversifiquin el teixit productiu d’aquestes zones, a fi de afegir-hi valor i expectatives de futur.

Font: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp