Desenvolupen un pla de millora del reg per als Regants del Montsant
Una jornada tècnica dóna a conèixer als regants el Pla de treball de gestió eficient d'aigua de reg a les Comunitats de Regants del Montsant, i la possibilitat d'escollir quina formació i transferència tecnològica volen adaptada a les condicions de la zona
La jornada va comptar amb la presència d'una cinquantena de persones. Font: DAAM.
L’Oficina Comarcal del Priorat, conjuntament amb els Serveis Territorials de Tarragona i l’Oficina del Regant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), van organitzar la primera jornada dins el Pla de treball de gestió eficient d’aigua de reg a les Comunitats de Regants del Montsant. Aquest Pla de treball té com a objectius principals difondre aspectes que incideixin en l’ús eficient de l’aigua de reg, coordinar actuacions que s’organitzin a la zona i promoure l’ús de l’Eina de recomanacions de reg i la bona pràctica del reg, entre d’altres. Aquesta associació de comunitats de regants engloba la Vilella Baixa, Cabacés, la Bisbal de Falset, Margalef, la Figuera i la Palma d’Ebre. Aquest Pla de treball té una durada esperada de dos anys.
Aquesta primera jornada, realitzada el dia 27 de març de 2014 a la Bisbal de Falset, tenia com a objectiu la presentació del Pla als regants, i la possibilitat d’escollir quina formació i transferència tecnològica volien adaptada a les condicions de la zona.
La presentació de la jornada va anar a càrrec del director dels Serveis Territorials de Tarragona, Anton Ballvé. Seguidament Xavier Vallverdú, de l’IRTA, i col·laborador de l’Oficina del Regant, va exposar quines pautes s’havien de seguir en el reg de l’olivera a través de l’exposició dels diferents assajos que l’IRTA té de l’olivera i donant molta importància als períodes en què és necessari el reg per evitar minves de producció. També els avantatges d’utilitzar un reg deficitari controlat en l’olivera per a l'estalvi d’aigua i per aconseguir unes produccions òptimes d’oli d’oliva.
Seguidament, Maite Sisquella, de l’Oficina del Regant, va exposar com es pot utilitzar l’Eina de recomanacions de reg de Ruralcat per poder obtenir unes recomanacions acurades i adaptades al cultiu i a la zona.
Finalment es va fer una taula rodona amb Anton Boronat, responsable d’Obres i Regadius dels Serveis Territorials de Tarragona, Anton Ballvé i els ponents de la jornada. En la taula es va comentar la importància de treballar conjuntament per assolir l’eficiència en el reg de l’olivera i la distribució dels torns de reg entre les diferents comunitats de regants.
Aquesta activitat de transferència tecnològica forma part del pla d’actuacions de l’Oficina del Regant del DAAM - ECA de Tàrrega. Va comptar amb la presència d’una cinquantena de persones, amb una valoració molt positiva.