SEGURETAT ALIMENTÀRIA | 10/10/2004  Ruralcat

AESA presenta el manual "Seguretat Alimentària en l¿Ou i els Ovoproductes"

La presidenta de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESA), María Neira, ha presentat el manual "Seguretat Alimentària en l¿Ou i els Ovoproductes". La presidenta també ha parlat de la necessitat de difondre la correcta manipulació de l'ou en la cuina, tant en llars com en restaurants.

Ous

Neira ha explicat que a la llar és el lloc on passen la majoria dels brots de malalties transmeses per ous i derivats, fins a un 59 per cent dels casos, mentre que en el sector de la restauració col·lectiva suposen un 32 per cent. La presidenta d'AESA ha convidat als cuiners a conrear l'art de la gastronomia de la mà de la seguretat alimentària. També ha valorat la iniciativa pionera de la guia que tracta d'afrontar un problema i trobar solucions per eliminar aquests brots, en lloc d'assenyalar als culpables. Segons l'informe elaborat pel Centre Nacional de Epidemiologia, dels 3.818 brots alimentaris notificats a Espanya entre 1998 i 2001, el 38,5 per cent es van relacionar amb el consum d'ou i derivats, dels quals el 85,5 per cent es van associar amb salmonel·losi. Entre els factors que contribueixen a l'aparició d'aquests brots destaquen els relacionats amb la temperatura inadequada, el consum d'aliments crus (no quallar bé l'ou) i la preparació amb massa antelació. Productes sans i segurs A l'acte també ha assistit la ministra d'Agricultura Elena Espinosa, on ha defensat l'esforç que ha fet el sector productor per satisfer les demandes de la societat. En aquest sentit ha destacat que actualment els consumidors saben tot el procés que ha fet el producte des de l'origen fins a ser comercialitzat. La ministra també ha explicat que actualment la societat demana productes sans, però que també reclama que la producció sigui respectuosa amb el medi ambient. Lliurament de premis Durant la presentació l'Institut d'Estudis de l'Ou ha lliurat el Premi a la Investigació per fomentar els estudis sobre alimentació i seguretat alimentària. La dotació del premi ha estat de 10.000 euros i s¿ha atorgat al treball ¿Selecció de paràmetres biològics en la qualitat de la truita de patates dels serveis de restauració: l¿eficàcia del sistema, anàlisi de perills i punts crítics de controls¿. El Guardó d'Or, que reconeix la labor d'aquells que en la gastronomia, cultura i societat defensen el paper de l'ou, ha anat a parar a la ¿Cuina de l¿Empordanet¿. Aquesta associació ha realitzat una ambiciosa campanya anomenada ¿Art i Gastronomia-Dalí 2004¿ en l¿any que es commemora el centenari del naixement del geni empordanès.