Catalunya celebra la II edició de la SetmanaBio
La Setmana Bio, que enguany se celebra del 30 de maig al 8 de juny, compta amb més de 190 activitats programades arreu del territori català. Durant aquests dies, hi haurà xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a explotacions, menús especials a restaurants...
Aquesta iniciativa té com a objectiu agrupar diverses actuacions amb la finalitat de promoure i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques i difondre-les i promocionar-les sota un paraigua comú. De fet, el Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica 2012-2014 ja preveia crear una setmana verda catalana de promoció dels aliments ecològics, semblant a la Primavera Bio italiana i al Printemps Bio francesa.
L’ecològic, un sector emergent
El sector de l’alimentació ecològica està en creixement. Cada cop hi ha més productors i més elaboradors de productes ecològics, però també més consumidors. Concretament, des de l’any 2000, el nombre d’operadors ecològics s’ha multiplicat per més de 5 (de 450 a 2.470 operadors) i la superfície inscrita, per 10 (de 10.807 a 112.408 ha). Pel que fa a la facturació de les empreses ecològiques, l’any 2012 el sector va moure un volum de 152 milions d’euros, que suposa un increment de més del 44% respecte del 2010.
Activitats diverses i per a tots els públics
Durant la Setmana Bio hi ha organitzades més de 190 activitats arreu del territori català. Aquestes activitats són diverses i variades. Alguns exemples són la III trobada de padrins/es de les gallines de la granja Gallarets (La Pera-Girona). Durant la trobada, es podran conèixer gallines que escolten música clàssica, que fan banys de cendres, que disposen de plantes medicinals i que són vetllades per galls empordanesos que els hi aporten pau i serenor al dia a dia. També es podrà tastar un ou d’aquestes gallines i degustar-lo en el mateix racó de l'Empordà on s'han criat, maridat amb un bon vi de l'Empordà. A més, es cuinaran aquests ous amb un forn solar.
També a la demarcació de Girona, s’ha organitzat la visita “Vinyes, vins i paisatges del Parc Natural de Cap de Creus”. Es visitaran els tres cellers ecològics que tenen la seva activitat al Parc Natural de Cap de Creus durant una jornada sencera, interrelacionant en tot moment la viticultura i els valors naturals i paisatgístics de l'espai natural protegit. La jornada consistirà en la visita i esmorzar a Mas Marés (celler Espelt), visita i dinar al celler Martín Faixó i es finalitzarà la jornada a la Selva de Mar amb les vinyes biodinàmiques de Mas Estela. La localització dels tres punts en triangle recorre tot el parc natural permetent l'observació durant els desplaçaments dels diferents paisatges i valors naturals del parc.
A Barcelona, Slow Food km 0 ha organitzat a l’Espai Boisa un show cooking a 8 mans, on 4 cuiners km 0 slow food col·laboraran en la preparació de receptes amb els productes baluards, centrant l'acte en la Vaca de l'Albera de l'Empordà. Durant la preparació s'aniran divulgant els conceptes slow food, km 0, productes eco, productes baluard, arca del gust, pesca sostenible, productes de proximitat, economia real, etc.
A Térmens, a l’escola Alfred Potrony demà els alumnes d’educació primària prepararan berenars creatius amb productes ecològics per a la resta de companys. A més, al matí, els alumnes d’educació infantil convidaran a esmorzar fruita ecològica els alumnes de l’Escola bressol de la població.
A Bellver de Cerdanya, el clúster El sol dels Pirineus ha organitzat un taller d’activitats transversals. Aquest clúster entre el Pirineu català i el francès intenta ajuntar diferents sectors econòmics amb el nexe comú que són els Pirineus. El motor és el sector turístic, però ara vol implicar també el sector primari i, en concret, de producció ecològica. El taller anirà adreçat a empreses, agents locals, tècnics i administracions i es farà al Centre d’Interpretació del Parc del Cadí a Talló. Es presentaran experiències que associen com a mínim dos agents implicats en el desenvolupament sostenible. Es treballarà el networking per tal de propiciar noves propostes innovadores, sostenibles i que posin en valor el territori tot trencant fronteres. Hi haurà un tastet de productes ecològics i artesanals organitzat per Cuina Pirinenca de Cerdanya.
A Amposta, es podran tastar tomàquets acabats de collir, i a Figuerola del Camp es podran visitar les instal·lacions de Set d’oli i fer una caminada per la finca.