Neix el clúster aqüícola de Catalunya
El Clúster Aqüicat compta amb el lideratge d'11 empreses catalanes del sector que sumen una facturació de 336 milions d'euros i 1.800 treballadors.
Aqüicat es dirigeix a unes 150 empreses del país que treballen en el sector aqüícola, i que sumen una facturació agregada de 1.000 milions d’euros aproximadament. Des que la Generalitat va impulsar el projecte del clúster al 2010, s’han portat a terme nombroses actuacions de suport estratègic, formació, promoció i internacionalització, amb l’objectiu de donar projecció i visibilitat internacional a les empreses del sector.
Les empreses que formen la junta directiva d’Aqüicat són Andrés Pintaluba, Cenavisa, Delta Aqua Redes, la Federació de Productors de Mol·luscs Delta de l’Ebre, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Hipra, Laboratorios Maymó, Musselsforall, Servimar Innova, Tecnologia&Vitaminas i Cetaqua.
El clúster té la voluntat d’incorporar nous membres i és obert a totes les empreses i agents de la cadena de valor del sector: productors de peixos i mol·luscs, fabricants de pinsos, laboratoris, proveïdors de solucions biotecnològiques per a alimentació i salut animal i centres de recerca, entre d’altres.
El sector aqüícola a Catalunya i al món
L’aqüicultura a Catalunya ocupa la cinquena posició dintre les comunitats autònomes en termes de producció, per darrere de Galícia, Múrcia, València i Andalusia. Els catalans consumeixen de mitjana 35 quilos de productes del mar per càpita anualment.
Catalunya disposa de 450 quilòmetres de costes per la pràctica aqüícola, amb una forta tradició d’activitat des de principis dels anys 80 sobretot concentrada a la part sud de Catalunya. Compta també amb una important indústria agroalimentària, líder a l’Estat espanyol.
L’aqüicultura és un sector amb previsions de creixement importants a nivell internacional. Segons estimacions de la FAO, al 2030 s’espera que la demanda de productes aqüícoles sigui de 10,8 milions de tones (24 kg per persona a l’any). La Unió Europea és, a més, una font important de productes aqüícoles de qualitat i ocupa la segona posició en quant a consum de productes pesquers al món, només superada per la Xina.