Seminari tècnic de monitorització de la humitat, propietats hidràuliques i simulacions en la zona no saturada del sòl
Una cinquantena de persones van assistir a aquest seminari organitzat per LabFerrer i l'Oficina del Regant del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), en col·laboració amb la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l'empresa SAF.
Imatge del seminari. Font: DAAM
L’objectiu d’aquest seminari era, per una banda, explicar i tractar temes de comportament i monitorització de la humitat del sòl tant des del punt de vista de classificació de règims de temperatura i humitat als sòls de Catalunya (a càrrec d’Emili Ascaso, de l’ICGC), com des del punt de vista pràctic en la monitorització de la humitat del sòl i règims d’humitat en parcel·les de vinya (a càrrec de l’Albert Rosselló, del SAF).
En aquest primer bloc s’han presentat dues tipologies diferents d’ús de material de monitorització: un, a llarg termini, per determinar característiques de classificació dels sòls; i un altre, a curt termini, per gestionar i tenir eines de decisió en el reg dels cultius per millorar l’eficiència de reg.
En un altre bloc, l’objectiu era l’obtenció de paràmetres hidràulics per a simulacions de situacions concretes. Per a aquest aspecte, primerament Mireia Fontanet, del LabFerrer, va explicar les noves tècniques de caracterització hidràulica de la zona no saturada que permeten ser utilitzades per a simulacions de realitats virtuals. I Gerard Arbat, de la Universitat de Girona, va explicar com han realitzat simulacions de l’aigua al sòl en el reg i la importància de la caracterització del sòl i de les dades que s’extreuen en les noves tècniques de caracterització hidràulica explicades anteriorment.
Amb aquest tipus de activitats es pretén recolzar i col·laborar en activitats de transferència tecnològica impulsades per empreses privades i centres de recerca. Aquesta activitat de transferència tecnològica forma part del pla d’actuacions de l’Oficina del Regant del DAAM, situada a l’ECA de Tàrrega. Va comptar amb la presència d’una cinquantena de persones, la valoració de les quals va ser molt positiva.