Posen en marxa 75 nous projectes de Doctorats Industrials
La Secretaria d'Universitats i Recerca ha posat en marxa una nova campanya per impulsar el desenvolupament de 75 nous projectes del Pla Doctorats Industrials després de l'èxit de la primera edició, en què es van superar els objectius plantejats.
L’objectiu del Pla de Doctorats Industrials és contribuir a la competitivitat i internacionalització de la indústria catalana, reforçar els instruments per captar el talent que genera el país i situar els futurs doctors en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I en una empresa.
L’element essencial del procés de doctorat industrial és el projecte de recerca estratègic de l’empresa on el doctorand desenvolupa la seva formació investigadora, en col·laboració amb una universitat, i que és objecte d’una tesi doctoral. Els doctors industrials actuen així com a ponts de transferència de coneixement i contribueixen a estrènyer les relacions entre el teixit industrial de Catalunya i les universitats i centres de recerca.
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha destacat que gràcies a la nova campanya de Doctorats Industrials i als més de 70 projectes ja en marxa “es millora la competitivitat i internacionalització del teixit industrial”. Castellà ha afegit que “les 12 universitats i les empreses que ja participen en el Pla de Doctorats Industrials afavoreixen que Catalunya aconsegueixi unes quotes més altes de transferència de coneixement per tal que els resultats de la tasca investigadora reverteixin en més desenvolupament econòmic i social”.
Una oportunitat per a estudiants, empreses, universitats i centres de recerca
Per a les empreses, el programa de Doctorat Industrial és un mecanisme que permet innovar en els seus productes i serveis gràcies a la cooperació amb grups de recerca capdavanters de les universitats i centres de recerca. Alhora, les empreses poden fer ús també d’equipaments i infraestructures altament especialitzades i atreure talent incorporant a la seva plantilla personal investigador en formació que fa seu aquest projecte i aporta valor afegit per a la millora de la competitivitat i la internacionalització de l’empresa.
Per a les universitats i els centres de recerca de Catalunya (CERCA) els projectes de Doctorat Industrial són una ocasió per transferir la seva tecnologia i els seus coneixements a l’entorn productiu i enfortir així els vincles amb el món empresarial.
Per als futurs doctors, finalment, es tracta d’una magnífica oportunitat per incorporar-se a un entorn altament innovador que combina la supervisió acadèmica de la tesi amb la tutoria que proveeixen les empreses en el marc d’un contracte laboral de tres anys de durada, amb una retribució mínima de 22.000 euros bruts/any i que incorpora a més altres avantatges com ara la matrícula gratuïta o una borsa de mobilitat. La Generalitat de Catalunya dóna suport econòmic a tots els agents implicats: empreses, grups de recerca i futurs doctors.
El Pla –gestionat per AGAUR i dirigit pel catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el doctor Antoni Huerta–, compta amb el suport de les 12 universitats catalanes i el món empresarial per afavorir la transferència de coneixement al sector productiu.