El DAAM anuncia més ajuts davant del tancament de les plantes de tractament de purins
Properament es publicarà una nova ordre d'ajuts per a la instal·lació de tractaments en granja i s'obrirà una línia d'ajut al transport fora de les zones afectades. També està previst donar suport al sector porcí amb el nou Programa de Desenvolupament Rural i des de l'Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), en el marc de les trobades que manté amb el sector afectat pel tancament de les plantes de tractament de purins per a tirar endavant l’adaptació de les granges afectades al nou sistema de gestió, s’ha reunit aquesta setmana, a Lleida, amb els representants de les principals organitzacions del sector per a acordar un full de ruta que porti a què les explotacions afectades es puguin adaptar a un sistema que assegura una correcta gestió dels purins.
Davant de la situació del tancament de les plantes, lligat a la publicació per part de l’Estat de l’Ordre de retribució a les energies renovables i cogeneracions, Departament i associacions han estudiat els passos a seguir per a la implementació d’una nova gestió.
El Departament ha plantejat que a banda de la línia d’ajuts, dels avals de crèdits per a implantar sistemes de tractament que ja està oberta, properament es publicarà una nova ordre d’ajuts destinada a gestionar sistemes de tractament i gestió en granja, per a ajudar a la instal·lació de tractaments en granja. Així mateix, el DAAM, a través de l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes, potenciarà la tasca -que ja s’està realitzant- d’assessorament a cadascuna de les explotacions afectades per a què puguin trobar, dintre de les opcions disponibles, la que més s’ajusti a les seves necessitats (canvis de dietes, separadors sòlids-líquids, altres tractaments, gestió conjunta de les dejeccions).
D’altra banda el Departament continua donant suport a totes les actuacions i iniciatives de tractaments que s’estan plantejant per tal de resoldre aquesta problemàtica.
A més, també està previst que el nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) donarà suport a les actuacions de tractament i gestió de les dejeccions ramaderes per a què es puguin adaptar a aquest nou model.
I pel que fa a les actuacions de caire més immediat, properament s’obrirà una línia d’ajut al transport fora de les zones afectades per a poder aplicar agrícolament els purins que fins ara es portaven a les plantes.
Totes aquestes actuacions s’insereixen en l’adopció d’un nou model de gestió de les dejeccions ramaderes que ha de permetre fer sostenible el sector.
Tot això ha d’assegurar que la gestió d’aquests purins que anaven a plantes es fa correctament. Aquest és un tema que fins ara ha estat possible gràcies a l’adopció per part del sector de bones pràctiques en les explotacions (reducció en els consums d’aigua, increment de les capacitats d’emmagatzematge, etcètera).
El Departament vetllarà en tot moment per a assegurar aquesta correcta gestió, d’una banda, amb totes les mesures de suport esmentades i, de l’altra, amb les actuacions de supervisió i control necessàries.