COMERÇ INTERNACIONAL | 08/09/2004  Ruralcat

La UE i Rússia acorden un certificat únic per les exportacions càrnies destinades al mercat rus

La Unió Europea (UE) i Rússia han arribat a un acord pel qual s'establirà un certificat únic per a totes les exportacions d'animals vius i productes carnis amb destinació al mercat rus. Aquest s'aplicarà a partir de l¿1 d'octubre mentre que les certificacions actuals podran continuar fins a finals d'aquest any.

Segons l'acord, es farà especial atenció a l'hora de certificar els productes originaris d'un país de la Unió però que s'han transformat en un altre Estat membre. Els certificats es revisaran cada any tenint en compte el desenvolupament de les malalties animals europees i noves dades científiques. A més a més, Rússia acceptarà el principi de "regionalització" i, per tant, si es detecta un brot d'una malaltia animal en un país de la UE, les autoritats russes no bloquejaran les exportacions de tot aquest Estat ni de la resta de la UE. En aquest sentit, el nou sistema suposarà "una major transparència". El passat 1 de juny Rússia va bloquejar les exportacions de carn de la UE perquè exigia una certificació única però va aixecar aquesta prohibició dies després i va permetre les exportacions fins l¿1 d'octubre, mentre ambdues parts negociaven un sistema de certificats. El comissari europeu de Sanitat, David Byrne, ha manifestat que l'acord permet "l'exportació ininterrompuda" de carn de la UE a Rússia per un valor de 1.000 milions d'euros (58,2 corresponen a les vendes espanyoles)". El sector carni, descontent amb l¿acord
L¿Associació Espanyola d¿Empreses de la Carn (Asocarne) ha qualificat com "decebedor i ambigu" l¿acord veterinari entre la UE i Rússia el passat 2 de setembre tot i desbloquejar l¿amenaça d¿interrompre les exportacions comunitàries el proper 1 d¿octubre. Fonts d¿Asocarne han explicat que el text acordat permetrà a Rússia mantenir el seu actual sistema de control sobre els productes d'origen animal comunitaris, el que consideren "un fracàs" dels negociadors de la UE. També han denunciat que Rússia segueix sense reconèixer el sistema de controls veterinaris establert a la UE per protegir la sanitat animal i la seguretat alimentària, mentre la UE es compromet a establir abans de gener de 2005 un nou sistema de certificació, pendent de concretar.

Informació relacionada