NOUS MERCATS | 31/08/2004  Ruralcat

Cebacat vol obrir nous mercats per a la ceba dolça de Lleida

L'Associació Catalana de Productors i Comercialitzadors de Ceba de Catalunya, Cebacat, està treballant per tal d¿obrir nous mercats per a la ceba dolça de Lleida. En aquesta línia s¿han establert contactes per exportar-la a mercats de fora de la UE com poden ser els Estats Units, on ja s¿han enviat diferents mostres, o a la Isla de la Reunión a l¿Oceà Índic.

Collita de la ceba

Font: Cebacat

L¿entitat espera endegar una campanya de promoció en aquesta línia que té com a objectiu posicionar la ceba dolça de Lleida tant dins com fora de la UE, en el marc d¿una collita en la que la qualitat del producte ha estat excepcional a causa de l¿excel·lent clima registrat durant la campanya.
Cal indicar que des de Cebacat es considera indispensable iniciar accions d¿aquestes característiques, ja que els preus del producte no responen a la qualitat de la ceba que es comercialitza. En el cas de la Recas ni tan sols es cobreixen els costos de producció. En aquest moment el preu de llotja de la ceba de Figueres se situa entre els 0.15 i els 0.17 euros, mentre que la varietat Recas encara no ha entrat en cotització.
A les comarques de Lleida, on es produeix el 90 per cent de la ceba catalana, els rendiments que s¿estan obtenint en la recol·lecció apunten a que la collita se situarà al voltant de les 13.600 tones de ceba de Figueres i en les 18.250 de Recas i unes 3.000 tones d¿altres varietats.
Entre els factors que han ajudat a millorar la qualitat de la producció s¿hi troba el desplaçament de les finques a les zones de nous regs i la mecanització progressiva de les tasques de recolecció de la ceba que permet recollir el producte en el seu punt òptim.
Cal assenyalar que en aquests moments els productors de Cebacat estan treballant la possibilitat d¿introduir varietats dolces que es produeixen en altres zones del món a les comarques de Lleida per tal de conèixer-ne la seva adaptabilitat. Entre aquestes varietats n¿hi de procedents de Xile, Estats Units, Itàlia o França.
Pel que fa a la resta de l¿Estat cal indicar que a altres zones productores, tot i la bona collita, la incidència de les pedregades ha fet estralls en una part de la producció i per tant, la qualitat del gènere que arriba als mercats procedent d¿aquests indrets és menor i això provoca una distorsió en els preus que es paguen pel producte en general.

Informació relacionada