SANITAT ANIMAL | 29/08/2004  Ruralcat

Es creen tres xarxes subregionals de veterinaris per combatre la influença aviar a Àsia

Tres noves xarxes subregionals de veterinaris es posaran en marxa al continent asiàtic per potenciar la campanya de prevenció i contenció de la influença aviar.

Veterinaris examinant aus

Font: FAO

La primera d'elles, que abastarà els països del sud-est asiàtic, va ser presentada el passat 30 de juliol per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) en el marc d'una trobada regional de responsables de laboratoris i de sanitat animal celebrada a Bangkok entre els dies 28 i 30 de juliol.
La FAO proporcionarà uns 1,2 milions de dòlars per a la creació d'aquestes plataformes subregionals en les quals participaran 23 països asiàtics.
"La malaltia no es deté davant de fronteres nacionals", va recordar Joseph Domenech, cap del servei de sanitat animal de la FAO. "La influença aviar, que segueix sent un greu perill per a la salut humana i animal, necessita respostes efectives a nivell nacional i regional. Si bé certs països han realitzat avanços, només s'aconseguirà aturar la malaltia amb una estreta col·laboració a nivell regional", va dir.
Les xarxes oferiran una plataforma per a l'intercanvi d'informació i formació específica per als laboratoris nacionals i els equips de vigilància.
Èxits i dificultats
Les tres xarxes subregionales posaran en contacte països afectats i no afectats a la subregió amb la finalitat de coordinar de manera efectiva el control i la prevenció de la influença aviar.
"El nostre objectiu és millorar les dades epidemiològiques i la qualitat del diagnòstic. Això ajudarà els països a jutjar l'eficàcia de les seves campanyes de control, a identificar debilitats i compartir amb altres països experiències reeixides en el control de la malaltia", va afirmar Domenech. "Així, la regió estarà en una millor posició per respondre al perill de nous brots de la malaltia", va dir.
Com a resultat d'aquestes iniciatives, els laboratoris nacionals de diagnosi de la influença aviar i els equips de vigilància sobre el terreny estaran en millors condicions de diagnosticar i detectar la malaltia. Els països participants aplicaran normes harmonitzades per detectar la malaltia i notificar els nous brots.
Formació
Aquesta iniciativa oferirà capacitació pel personal veterinari en l'aplicació de metodologies de diagnosi i eines de control i vigilància sobre el terreny.
Els laboratoris participants i els punts focals de vigilància per a les campanyes nacionals de prevenció de la influença aviar es trobaran dues vegades l'any per discutir els avanços assolits. Experts internacionals donaran suport als esforços de formació, de diagnosi i de vigilància sobre el terreny.
La FAO i l'Organització Mundial per a la Sanitat Animal (OIE) han treballat en estreta col·laboració per engegar aquestes xarxes, que, al seu torn, estaran vinculades a les xarxes sobre grip de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
La xarxa del sud-est asiàtic abastarà Cambotja, Filipines, Indonèsia, Malàisia, Myanmar, Papua Nova Guinea, Laos, Tailàndia, Timor Oriental i Vietnam.
La xarxa per a l'Àsia meridional inclourà Afganistan, Bangladesh, Bhután, Índia, Maldives, Pakistan, Nepal i Sri Lanka.
A la tercera xarxa dirigida als països de l¿est del continent participaran Xina, Japó, Mongòlia, Corea del Sud i Corea del Nord.