TRANSGÈNICS | 26/08/2004  Ruralcat

L¿OMC escoltarà a científics en la disputa entre UE ¿ EEUU pels OGM

L'Organització Mundial de Comerç (OMC) ha decidit convocar a experts científics perquè aportin la seva opinió en el procés que enfronta la UE amb EEUU per la restricció de Brussel·les als organismes genèticament modificats (OGM), ha informat una portaveu de la Comissió Europea (CE).

La participació dels científics retardarà, possiblement fins 2005, el dictamen final de l'equip d'experts que dirimeix el cas, inicialment previst per finals d'aquest any.
En properes dates, l'OMC elaborarà una llista indicativa dels tècnics independents que participaran en el procés i que haurà de ser aprovada per les parts.
El cas neix d'una denúncia d'EEUU, Argentina i Canadà davant l'OMC contra la moratòria de facto que la Unió va mantenir contra la comercialització d'organismes genèticament modificats des de 1998 i fins el passat mes de maig.
La UE, després de dotar-se de noves normes sobre la traçabilitat i l'etiquetatge d'aquests productes, va autoritzar llavors la comercialització del blat de moro "bt11".
No obstant això, EEUU, un dels majors productors d'organismes genèticament modificats, va decidir prosseguir el cas davant l'OMC al considerar que el procés comunitari per a l'autorització d'aquest tipus de productes és massa estricte i no està basat en criteris científics sinó polítics.
Una mala notícia pel govern americà
Segons l¿ONG ¿Amics de la Terra¿, aquesta notícia "és un cop per a l'administració Bush, que havia intentat evitar tot debat basat en dades científiques sobre la seguretat alimentària dels OGM, doncs significa que el resultat de la disputa comercial no es coneixerà abans de les eleccions nord-americanes".
"Durant els últims mesos, el govern de Washington s'ha esforçat per impedir la participació de científics en la disputa de forma que es dirimís en termes purament comercials, però la Unió Europea ha insistit que l'OMC no és el lloc apropiat per tractar aquests contenciosos i ha aconseguit finalment que es convoqui a experts", ha assenyalar l'ONG en un comunicat.
El passat maig, diverses organitzacions ecologistes i de defensa dels consumidors van lliurar a la seu de l'OMC una petició signada per més de cent mil ciutadans de noranta països i més de 544 organitzacions que representaven, segons elles, 48 milions de persones de distintes regions del planeta.
Els signataris, entre els quals figuraven l'arquebisbe i premi Nobel de la pau sud-africà Desmond Tutu i el dirigent agrícola francès José Bové, enemic declarat dels transgènics, instava l'OMC a respectar el dret sobirà de tot país a protegir als seus ciutadans i al seu medi ambient del potencial risc de collites i aliments transgènics.