SANITAT ANIMAL | 24/08/2004  Ruralcat

La Xina reconeix haver trobat porcs contagiats per la grip del pollastre el 2003

La Xina ha reconegut haver detectat durant l¿any passat el virus mortal H5N1 de la grip del pollastre en porcs. Després que dilluns es fessin públiques unes declaracions del Laboratori Nacional de Referència Aviar en què s¿alertava de la presència del virus en porcs i el perill per a la salut humana, el Govern xinès va negar que s¿hagués trobat el virus en cap mostra d¿enguany, sense fer referència a les detectades el 2003. La polèmica ha qüestionat de nou la transparència del Govern en casos de salut pública.

Dilluns passat, mentre se celebrava el Simposi Internacional de Prevenció i Control de la SRAG (Síndrome Respiratòria Aguda i Greu) i la Grip Aviar a Pequín, la directora del Laboratori de Referència de Grip Aviar, Xen Hualan, va declarar que ¿el virus del pollastre H5N1, amb capacitat de mutar i passar a l¿ésser humà, va ser trobat en diversos porcs l'any 2003, i en altres exemplars més enguany¿.
Els participants en el Simposi es van mostrar prou sorpresos: "Ens n¿acabem d'assabentar. Encara no coneixem els detalls, no sabem quina població de porcs es va veure afectada ni si el virus va saltar de les aus als porcs o entre els mamífers", va dir Roy Wadia, portaveu de l'Organització Mundial de la Salut a Xina.
Wadia va reconèixer que el salt del virus de pollastres a porcs "és preocupant" perquè el mamífer seria "el lloc ideal perquè es barregin els virus aviars i humans", i podria convertir-se en un canal de multiplicació de l'epidèmia per a les persones. Ara bé, el portaveu va assenyalar que "seria necessari que un porc tingués el virus de la grip del pollastre i el virus humà al mateix temps" perquè el virus aviar "n¿aprengués de l'humà", i començar la cadena de salts que amenacés greument la salut de les persones. " I això encara no ha ocorregut", va dir Wadia.
Tanmateix, l'Organització Mundial de la Salut opina que el salt del virus H5N1 al porc suposa "un toc d'atenció" a la comunitat internacional, i ressalta la necessitat que tots els països engeguin sistemes de vigilància epidèmica contra aquest virus mutant. En aquests moments, per a l¿OMS el més important és la coordinació entre les autoritats del Ministeri d'Agricultura xinès i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i l'Oficina Internacional de Epizootías (OIE), especialistes en sanitat animal.
La reacció del Govern xinès
Immediatament després de produir-se aquest seguit de declaracions, el Ministeri d'Agricultura xinès va negar, a través del seu lloc web a Internet, haver trobat el virus mortal de la grip aviar en porcs. En la nota de premsa del Ministeri es diu que després d'haver examinat 1,1 milions d'aus i mostres porcines des de principis d'any, "no hem trobat cap rastre del virus H5N1 en les mostres de porc", però no fa cap referència a l'any 2003.
L¿endemà mateix (dimarts), però, el Ministeri d¿Agricultura reconeixia que sí tenia coneixement de l¿existència de porcs infectats per la grip durant el 2003. "Els departaments oportuns ja han informat l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), l¿OMS i les autoritats sanitàries de Hong Kong, Macau i Taiwan¿, va afirmar el ministre.
El fet ha provocat un cop més que es dubti de la transparència del Govern xinès en casos de salut pública i que es recordin episodis anteriors on l¿executiu va ser criticat amb força. L¿any 2003 les institucions internacionals van acusar Pequín d¿encobrir les dimensions de l'epidèmia de la SRAG a la Xina, que va matar més de 800 persones a 30 països del món.
Evolució de la grip
La grip aviar va afectar a principis d'aquest any Cambotja, Canadà, Xina, Estats Units, Pakistan, Indonèsia, Japó, Laos, Corea del Sud, Taiwan, Tailàndia i Vietnam, encara que només s'han registrat morts humans en aquests dos últims països, 18 a Vietnam i 8 a Tailàndia, segons dades de la OMS.
Tot i que el virus H5N1que causa la malaltia afecta principalment les gallines, produint l¿envermelliment dels ulls i la descomposició del fetge, provocant-les la mort, també ha mostrat la seva capacitat de mutar i saltar a l¿ésser humà.
La CE prohibeix les importacions de Malàisia
Dilluns mateix, alhora que succeïa la crisi sanitària a la Xina, la Comissió Europea suspenia les importacions de gallines i aus de companyia procedents de Malàisia, almenys fins el pròxim 15 de desembre. Amb això, aquest país se suma als esmentats anteriorment.
Tot i que Malàisia no exporta a la UE ni aus de corral vives, ni ous, que podrien representar també un risc de transmissió de la malaltia, el comissari europeu de Salut i Protecció dels Consumidors, David Byrne, va indicar que "no podem córrer riscos" quan es tracta d'importacions de productes o ocells que podrien introduir aquest virus dins la Unió.
Fins ara Malàisia estava autoritzat a exportar certs productes com les aus no processades o les de companyia. Tanmateix, la decisió de l'Executiu comunitari l¿ha de reconsiderar encara el comitè de la Cadena Alimentària i la Salut Animal, format per representants dels països membres i de la Comissió Europea.