COLLITA | 23/08/2004  Ruralcat

Viticultors del Penedès esperen recol·lectar 240 milions de quilos de raïm

Els viticultores del Penedès esperen recol·lectar en aquesta denominació d'origen, uns 240 milions de quilos de raïm en la campanya de la verema que s'inicia aquesta setmana, marcada pel conflicte dels preus. Aquest càlcul es fa en una extensió de gairebé 2.700 hectàrees en 63 municipis.

Camp de vinya

Viticultores i empreses no han arribat a un acord i avui tornaran a reprendre les negociacions de les taules interprofessionals.
El sindicat agrari Unió de Pagesos ha denunciat que fa tres anys que el viticultor ven el raïm i el vi a un preu que no cobreix els costos de producció, mentre que la patronal del vi UVIPE assenyala que en el cas del raïm negre els preus pagats superen la mitjana del conjunt de regions vitícolas espanyoles.
Com arguments per justificar la contenció de preus, les empreses es refereixen a l'augment de la competitivitat en els mercats i a l'existència d'excedents, però Unió de Pagesos, per contra, reclama el compliment de la reglamentació de les denominacions d'origen perquè "no vingui producció de fora i s'envasi com si fos d'aquí".
El director de la Denominació d'Origen (DO), Josep Ribas, confia que el manteniment de les condicions meteorològiques aquesta setmana confirmi "la bona qualitat de la collita que s'apunta", encara que en quantitat "no s'espera un any excepcional".
Els viticultores del Penedés comencen la verema amb la recol·lecta de la varietat primerenca de 'chardonnay' i no serà fins la primera setmana de setembre quan s'iniciï la recol·lecció de les varietats tradicionals de la zona que són el 'macabeu', 'xarel·lo' i 'parellada'.
Per la seva banda, Gabriel Giró, director de la DO Cava, ha assenyalat que la verema d'aquest any presenta un retard mig de dotze dies respecte a la passada campanya, quan la calor excepcional va obligar a avançar-la i encara que ha advertit que "s¿ha d¿estar alerta amb l'aparició de focus de podridura", ha afegit que la qualitat del raïm "serà bona".

Informació relacionada