DANYS CONREUS | 18/08/2004  Ruralcat

Tempestes i calamarsa malmeten conreus al Delta i l¿Alt Empordà

Els conreus d¿arròs i cítrics de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, i el de poma de l¿Alt Empordà han patit els efectes de la calamarsa i les tempestes que es van produir ahir a la tarda. En dos o tres dies es coneixeran amb exactitud la quantia del danys.

Mostra de calamarsa recollida a EE.UU.

La intensa tempesta d'aigua, vent i calamarsa d'ahir ha afectat a les comarques del Baix Ebre i el Montsià provocant nombrosos mals en els arrossars, oliveres, hortalisses i cítrics, segons ha informat el sindicat agrari Unió de Pagesos.
La violenta tempesta es va registrar a les 16.30 hores i, encara que va durar pocs minuts, la calamarsa, que va arribar a ser "de la grandària d'un ou de gallina", va arrasar els conreus, segons ha explicat el responsable de l'arròs d¿UP, Rafael Verdiell.
Es calcula que unes 1.200 hectàrees de camps d'arròs, principalment de L'Aldea i Camarles, han sofert mals com a conseqüència de la calamarsa. A més, altres 1.000 hectàrees de la varietat d'arròs 'bomba' podrien perdre's a causa de les fortes ratxes de vent, encara que "fins d¿aquí a dos o tres dies no es podran quantificar els mals amb exactitud".
La pitjor part la va patir el corredor d'uns quatre quilòmetres d'ample i vint de llarg entre el Baix Ebre i el Montsià, on podria perdre's una part important de la producció d'horta, cítrics, olives i carxofa.
El pitjor moment per la calamarsa
La forta calamarsa que va caure a la tarda en tot just deu minuts en algunes zones de la demarcació de Girona ha danyat entre un 20 i un 50 per cent de la collita de pomes del Alt Empordà, segons les valoracions del sindicat agrari.
Els agricultors consideren que encara és aviat per valorar els mals amb exactitud, encara que han advertit que la calamarsa va causar talls en nombroses fruites per les seves grans dimensions, aproximadament de la grandària d'una avellana.
La calamarsa, que va afectar les poblacions de Castelló d'Empúries, Fortià i Riumors, va caure sobre els cultius de poma "en un dels pitjors moments", ja que just ara està acabant de madurar la fruita i aquesta setmana s'ha començat a recollir la varietat gal·la, la més primerenca.
En declaracions a Ràdio Girona recollides per EFE, Josep Font, responsable de fruita dolça del sindicat UP en el Alt Empordà, ha explicat que entre un 20 i un 50% de la collita podria perdre's a causa del calamarsa, encara que les seves conseqüències no podran valorar-se amb precisió fins d¿aquí a uns dies.
El sindicat agrari ha elaborat un informe provisional dels mals causats per la calamarsa i ho ha presentat a la companyia asseguradora.

Informació relacionada