INVESTIGACIÓ | 15/08/2004  Ruralcat

Assagen sensors per reduir el consum d¿aigua en fruiters

Investigadors de l'Escola d'Agrònoms de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) assagen uns sensors que, col·locats en els troncs dels fruiters, permeten estalviar una tercera part d'aigua.

Arbre mandariner

Fuentes de la institució docent han informat que els dispositius permeten que la planta precisi quina quantitat d'aigua necessita i en quin moment, mitjançant les dades que es desprenen de la contracció que té el tronc al llarg del dia.
Aquest projecte permetrà automatitzar el reg sense necessitat de programar-lo de forma manual cada setmana, com es fa fins ara.
El director del projecte, Alejandro Alvarez-Pastor, explica que aquests dispositius "analitzen el diàmetre del tronc de forma contínua al llarg del dia. La pròpia planta, a través de la contracció del tronc, indica quan i quina quantitat d'aigua necessita".
El projecte, subvencionat pel pla de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia, té com principal objectiu gestionar els recursos hídrics en l'agricultura de forma més eficient i racional, a més de demostrar els avantatges de realitzar un maneig controlat per sensors biològics enfront d'un reg programat de forma més tradicional.
En el projecte participen a més investigadors de l'Institut Murcià d'Investigació i Desenvolupament Agrari i Alimentari (IMIDA) i l'empresa Agrícola Rafer SA.
Segons les fonts, els assaigs s'estan portant a terme en una parcel·la propietat de l'empresa, situada en el municipi de Cartagena i es realitzen en mandariners del denominat tipus "Fortune".