CRISI PREUS | 15/08/2004  Ruralcat

Els pagesos catalans es mobilitzen pel baix preu de raïm i fruites i hortalisses

Centenars de pagesos s¿han mobilitzat el passat cap de setmana en protesta pels baixos preus que perceben per les produccions de fruita, hortalisses i raïm que, segons denuncien, no cobreixen els costos de producció. Davant la problemàtica del vi, el DARP i l¿INCAVI tenen previst iniciar diverses iniciatives per trobar una solució.

Cep de vinya i hortalisses

Convocats per la Unió de Pagesos, més d¿un miler de pagesos es van concentrar dissabte a Vilafranca del Penedès sota els lemes ¿Per un preu digne del raïm i el vi¿ i ¿Per conservar el territori cal futur per a la pagesia¿.
Segons el sindicat, el pagesos fa ¿tres anys que cobren el raïm i el vi per sota dels costos de producció¿, fet que fa la situació del sector insostenible.
¿El futur d¿aquestes comarques perilla si no es garanteix el correcte funcionament de les Denominacions d¿Origen i s¿acaba amb les pràctiques fraudulentes que estan enfonsant l¿economia de les famílies que es dediquen a la producció de raïm i vi arreu de Catalunya¿ manifesta la Unió de Pagesos en el seu comunicat de premsa.
El sindicat també considera necessari que es prenguin mesures per tenir un registre vitivinícola fiable que permeti conèixer la producció exacta de Catalunya, que es compleixin els reglaments de les Denominacions d¿Origen i que es persegueixi l¿entrada fraudulenta de vi i raïm de fora de les DO catalanes.
Mesures per part de l¿Administració
Davant aquesta situació, el Departament d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca i Pesca i l¿Institut Català del Vi creuen necessari arribar a un acord entre productors i elaboradors, ¿ja que el pagesos han de ser remunerats justament pels seus productes, perquè puguin viure de la terra¿.
Si bé el DARP ¿no té capacitat de decisió sobre els preus..., l¿Administració està oberta a facilitar els ponts que calguin per establir el diàleg i l¿acord entre els interlocutors¿.
L¿INCAVI ha posat en marxa tot un seguit de mesures, d¿aplicació immediata, per facilitar als Consells Reguladors de les DO el compliment de les normatives. Destaquen l¿increment del control de la producció i la qualitat en la propera verema, aplicant una política restrictiva pel que fa a l¿ús de l¿enriquiment, i mesures de control de traspassos de raïm i/o vi d¿altres zones.
Segons el DARP, ¿la política del Govern català en aquest terreny pretén avançar en la confecció d¿un Pla Sectorial del sector vitivinícola, tal com va aprovar recentment el Parlament de Catalunya; vetllar pel compliment de la normativa del sector, i també la posada en marxa d¿accions de promoció i de divulgació dels vins de Catalunya en el mercat català¿.
Fruites i hortalisses també amb preus mínims
Els preus dels productes hortícoles també han portat els seus productors a manifestar-se des de fa setmanes. Convocats per les cooperatives de Malgrat de Mar, Blanes i Palafolls, un centenar de pagesos van protestar dissabte a Malgrat, repartint fullets informatius i regalant verdures als ciutadans.
Segons han manifestat fonts de les cooperatives, els preus sempre han estat baixos, però enguany els pagesos han llençat gènere perquè no es venia, com ara tomàquets i cebes.

Informació relacionada