DIVULGACIÓ | 08/08/2004  Ruralcat

L'IRTA presenta els resultats de la Xarxa d¿experimentació varietal de cereals a Catalunya

RuralCat us ofereix un enllaç a la pàgina web on es presenten els resultats de la Xarxa d'Experimentació Varietal de Cereals que l'IRTA du a terme a Catalunya durant la present campanya i l'anterior. L¿estudi inclou la relació de varietats recomanades en cada zona, així com la seva caracterització agronòmica.

Blat tou (sembra tardor 2003/04 Calaf, Anoia)

Blat tou (sembra tardor 2003/04 Calaf, Anoia). Foto: IRTA

La Xarxa d¿assaigs de varietats basa els seus esforços en l¿anàlisi del comportament de varietats de diferents espècies: ordi, blat tou, triticale... Per l¿estudi d¿aquestes varietats es porten a terme assaigs que consisteixen en sembrar al camp varietats d¿una mateixa espècie en parcel·les per observar la seva evolució. La sembra de varietats dins d¿un mateix assaig es produeix aleatòriament i amb múltiples repeticions, principalment per dues raons:
  • Per tenir una mostra estadística de resultats.

  • Per les diferències de fertilitat del terreny.

  • Existeixen unes varietats anomenades testimonis, que s¿utilitzen com a barem per evaluar els resultats de la resta de varietats no testimonis. Les dades més importants que es prenen de les varietats són el pes, la humitat i el pes hectolitri. En funció d¿aquestes es calcula el rendiment i el rendiment sobre testimonis. Una varietat s¿evaluarà com millor o pitjor depenent del resultat obtingut en el rendiment sobre testimonis. Aquesta xarxa d'experimentació està dirigida i coordinada per Antoni López Querol del centre UdL-IRTA de Lleida i Joan Serra Gironella de la Fundació Mas Badia de Girona.