MERCAT CARNI | 05/08/2004  Ruralcat

El comerç mundial de carn caurà un 4% enguany, segons la FAO

El comerç mundial de carn es reduirà el quatre per cent aquest any, fins a 18,4 milions de tones, degut a les malalties animals que han afectat alguns països productors, segons un informe de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO).

Font: FAO

Font: FAO

Les dades apunten que les prohibicions de les importacions de carn produïdes en països afectats per malalties animals d¿enguany, com la grip aviària a Àsia i Estats Units o la de les vaques boges i la febre aftosa en el continent americà, han afectat a una tercera part de les exportacions mundials. L'informe, recollit per la Secretaria d'Agricultura d'Argentina, subratlla que si es confirmessin les estimacions es tractaria de la primera disminució del comerç de carn en els últims 25 anys. Aquesta variació de les pautes comercials afavorirà els països d'Amèrica Llatina i Oceania, tot i que en el cas d'Oceania s¿apunta a una limitació en les exportacions càrnies degut al baix nivell d'existències i els canvis monetaris. Repercussions de les malalties animals
La prohibició d'importar productes avícoles procedents dels dotze països asiàtics i nord-americans afectats a principis de 2004 per la grip aviària fa preveure un descens del quatre per cent del comerç mundial de carn d'au, fins a 7,6 milions de tones. En aquest sentit, les exportacions avícoles d'Àsia, principalment de Tailàndia i Xina, cauran el 21 per cent, i el cinc per cent en els països desenvolupats, mentre que les exportacions de Brasil podrien augmentar prop del deu per cent. El mercat mundial de carn bovina podria reduir-se aquest any el vuit per cent, fins a 5,5 milions de tones, com a conseqüènica de l¿alça dels preus i la prohibició d'importar aquesta carn des d'Estats Units. L'informe estima que les exportacions nord-americanes podrien descendir verticalment el 50 per cent enfront dels increments del 14 i el 17 per cent de les vendes a l'exterior d'Índia i Amèrica del Sud, i assenyala que la Unió Europea registrarà el seu segon any com importador net de carn boví, després de cinc anys de disminució de les exportacions comunitàries. El comerç mundial de carn porcina podria créixer durant aquest any més del dos per cent, fins a 4,3 milions de tones, tot i les restriccions imposades pel principal importador mundial, Rússia, que preveu reduir les seves compres de carn de porc el dotze per cent. Finalment, pel que fa a la producció mundial de carn d¿oví, augmentarà el tres per cent, fins a 12,4 milions de tones. Aquest augment s'acompanyaria d'alces similars en el comerç mundial d'aquesta carn degut a l¿increment del dos per cent previst per al consum (dos quilos per habitant i any) i l'augment de la demanda d'importacions en la Unió Europea, Amèrica del Nord i Mèxic.

Informació relacionada