FORESTAL | 08/09/2014  RuralCat/DAAM

En marxa tres noves àrees de recol·lecció de bolets sense pagament

El DAAM ha establert tres zones de recol·lecció reservada de bolets en boscos de titularitat pública: Massís de l'Orri (Pallars Sobirà i Alt Urgell), Setcases (Ripollès) i els Ports de Tortosa (Baix Ebre i Montsià). Els boletaires haurien d'obtenir un abonament a través d'una aplicació telemàtica que per aquest any serà gratuït.

Agents Rurals informant a un boletaire sobre la regulació al Massís de l'Orri (Alt Urgell) aquest agost. Font: DAAM

Agents Rurals informant a un boletaire sobre la regulació al Massís de l'Orri (Alt Urgell) aquest agost. Font: DAAM

El portal s’ha habilitat a través de l’Empresa Publica Forestal Catalana, S.A i la col·laboració del Cos d’Agents Rurals és clau en aquesta campanya de conscienciació i el compliment d’aquest pla que pretén preservar el recurs micològic i generar recursos sota criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental.

La utilitat d’aquesta fase inicial sense cobrament va dirigida a l’obtenció de la màxima informació sobre el terreny i per via telemàtica i així poder obtenir una aproximació més fiable per a propera fase de cobrament.

Els Agents Rurals informen sobre el terreny de la regulació i l’obtenció del resguard mentre divulguen les bones pràctiques en al recol·lecció. A més de portar a terme una campanya informativa amb el suport de tríptics informatius realitzen serveis de control i vigilància de les bones pràctiques i porten a terme una sèrie de qüestionaris sobre el perfil dels boletaires que accedeixen a les zones de recol·lecció de bolets reservades

 

Prorroga la prova pilot a Poblet

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha decidit prorrogar fins al 2015 la prova pilot que està portant a terme per recol·lectar bolets al Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet. La durada del Pla es va establir en dos anys, temps que es va considerar suficient per avaluar els resultats de la seva implantació i disposar de conclusions representatives. No obstant això, la temporada passada, en el segon any d’implantació el Pla no es va poder dur a la pràctica ja que la pluviometria durant la temporada de 2013 no va ser òptima per a la producció de bolets. Per aquest motiu, es considera necessari modificar la durada del Pla per tal de disposar de més temps per obtenir conclusions representatives dels resultats d’aquesta regulació.

La finalitat d’aquesta prova pilot és establir un punt de partida per la regulació de la recol·lecció dels bolets als boscos catalans des d’un punt de vista tècnic i com a possible estratègia per afavorir la gestió forestal i el desenvolupament rural.

El primer any d’implementació 2012-2013, es van expedir 2.158 autoritzacions, i l’import de recaptació ha estat de 4.290 euros, que la Junta Rectora va acordar destinar a la implementació del Pla pilot de recol·lecció de bolets a la promoció, difusió i recerca micològica dins la mateixa zona regulada.

El preu públic establert per obtenir l’autorització de recol•lecció de bolets, és de 10 euros/ temporada per persones majors de 18 anys, 5 euros / temporada per menors d’edat amb edats compreses entre els 14 i 17 anys i jubilats que no tinguin la condició de veïnatge i per les persones que tinguin la condició de veïnatge tenen una bonificació del 90% i per tant el cost és d’1 euro / temporada. Es poden recol·lectar com a màxim 6 quilograms per persona i dia, portant un document acreditatiu nominal per tota la temporada.


La regulació és acceptada per un 67,20% de la població


En els últims 20 anys, l’activitat de la recol·lecció de bolets ha sofert un increment de practicants desmesurat. A Catalunya, tenim 1.212.856 practicants, que representa un 23% de la població.

D’aquests, els que es consideren com a buscadors habituals, els que hi van més d’una vegada, són el 83,50% i el 19,20% de la població total.

Segons la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió Pública de la Generalitat de Catalunya, la regulació d’aquesta activitat és acceptada per un 67,20% de la població, tant per practicants com per aquells que no ho són.

En aquest mateix sentit, un 77,10% de la població està d’acord que s’hauria de pagar per recollir bolets només si els diners s’inverteixen en els mateixos boscos.

Pel que fa als propietaris dels boscos, el 54,6% està d’acord que els propietaris que permeten la recollida de bolets al seu bosc haurien de ser recompensats.

Així mateix, el 68,5% estan d’acord que s’ha de tractar diferent els recol·lectors de bolets comercials que els que recullen per a consum propi.

Per últim, la població accepta el pagament si hi ha una contraprestació en el destí dels diners recaptats i si hi ha una explicació clara i transparent del perquè es fa i com es fa.