Les preinscripcions als cicles formatius de les Escoles Agràries augmenten un 15%
Les Escoles Agràries han rebut 159 inscripcions pel primer curs dels cicles de formació professional de grau mitjà, un 20% més, mentre que les preinscripcions als cicles de grau superior augmenten un 13%.
Escola Agrària de Santa Coloma de Farners, un dels centres que ha rebut més preinscripcions
Els cicles formatius de la xarxa d’Escoles Agràries de Catalunya han rebut 397 preinscrits per al curs 2020–2021, un 15% més en comparació a l’any acadèmic anterior.
Per cursos, en total s’han rebut 238 preinscripcions pel primer curs dels cicles de formació professional de grau superior, un 13% més en comparació al curs anterior, i 159 inscripcions pel primer curs dels cicles de formació professional de grau mitjà, un 20% més.
Les xifres d’enguany demostren que aquests centres educatius han sortit reforçats malgrat que l’emergència sanitària hagi impedit que poguessin realitzar la seva activitat habitual per donar a conèixer els 10 cicles formatius de grau mitjà i els 11 de grau superior que ofereixen, i hagin hagut d’adaptar la comunicació a través d’eines i plataformes digitals.
Les jornades de portes obertes en línia que van efectuar alguns d’aquests centres educatius en són un bon exemple. A més, les preinscripcions als cicles formatius de grau mitjà i de grau superior s’han efectuat de forma telemàtica, del 2 al 17 de juny.
En un moment on prima garantir les mesures de seguretat i de distanciament físic recomanades per les autoritats sanitàries, des de les Escoles Agràries s’ofereix una formació en grups molt reduïts, d’entre 15 i 20 alumnes. Aquest fet permet oferir un tracte individualitzat als estudiants i una educació més personalitzada. Es tracta d’una metodologia molt ben considerada pels alumnes, ja que valoren amb un notable el grau de satisfacció dels cicles de formació professional.
Aquests centres ofereixen una formació de qualitat i molt pràctica, amb l’objectiu d’ensenyar als alumnes com afrontar la complexitat de ser un bon professional qualificat, tirar endavant projectes rendibles i amb futur, construir una societat rural viva, evitar el despoblament de les zones rurals, potenciar el relleu generacional i impulsar els productes de proximitat. Un altre aspecte clau per a les Escoles Agràries és fomentar la presència i activitat de les dones al sector agroalimentari català. De fet, aquest any el 29% del total dels alumnes preinscrits als cicles de formació professional són dones. En els últims 10 anys, les matriculacions de dones als cicles formatius han augmentat un 24,2%.
A més, des del 2016 i fins a dia d’avui, el DARP ha incorporat 2.011 joves al món agrari, augmentant un 25% la incorporació anual de joves al camp respecte a etapes anteriors. Fa quatre anys, el número total d’alumnes estava al voltant dels 9.000 anuals. Enguany passen dels 12.000, una xifra rècord que demostra la fortalesa d’aquests centres i la voluntat del DARP.
Amb aquestes iniciatives es vol valoritzar les professions del sector agroalimentari perquè sigui un motor d’atracció de talent, i per això, el departament també ha posat en funcionament noves eines com la figura del Dinamitzador de Joves, per acompanyar al jove en el seu procés d’instal·lació de joves agricultors, una Oficina jove al portal Ruralcat coneguda com el Planter, amb tota la informació necessària sobre ajuts i tot tipus de tràmits, i un Observatori de Joves.
Font: DARP