SANITAT ANIMAL | 10/06/2004  Ruralcat

Europa queda lliure de la febre aftosa, malgrat el risc de nous brots

L'Organització de Nacions Unides per a l¿Agricultura i l¿Alimentació (FAO) ha anunciat que Europa es pot considerar pràcticament lliure de la febre aftosa. Amb tot, la FAO es mostra prudent i adverteix que hi ha risc de nous brots epidèmics i que cal continuar alerta.

Ovelles de llana llarga

En la celebració del 50è aniversari de la Comissió Europea per a la Lluita contra la Febre Aftosa, el seu secretari, Keith Sumption, ha destacat que ¿Europa ha assolit progressos notables contra la febre aftosa en les darreres dècades. En l¿actualitat, dels 33 països membres de la Comissió, 31 estan lliures de l¿epidèmia, mentre que el virus segueix essent endèmic a Turquia i Israel¿.
La FAO ha demanat als països europeus que es mantinguin alerta per evitar nous brots i que segueixin ajudant a les regions properes on el virus encara és endèmic. El perill d'introducció del virus a través del comerç no controlat és encara molt alt.
Una amenaça molt real i costosa
Aquest perill es va posar de manifest l¿any 2001 quan el Regne Unit va patir el darrer brot registrat a Europa. També es van detectar casos aïllats a Irlanda, França i Holanda i es creu que la seva procedència podia ser l¿Est o Sud-est asiàtic. Les pèrdues que l¿epidèmia va provocar en el sector ramader i turístic britànic es calculen en 13.000 milions de dòlars.
La febre aftosa encara és endèmica amb una alta incidència en molts països d¿Àfrica, Orient Mitjà, Àsia i en algunes zones d'Amèrica del Sud. Europa, Amèrica del Nord i Centramèrica, el Sud del Pacífic i el Carib estan lliures d'aquesta malaltia.
El virus no es destrueix en els productes congelats i pot transmetre's mitjançant el tràfic, sovint il·legal, d'animals, productes animals i carn. Caps de bestiar, búfals, porcs, ovelles, cabres i cérvols són susceptibles al virus.
Segons la FAO, les regions on el virus és encara endèmic inclouen països productors de bestiar boví, porcí i de búfals, com és el cas de l'Est, Sud i Occident d'Àsia i a Orient Mitjà i Àfrica.
Ajuda als països pobres per combatre l¿epidèmia
Els països pobres tenen majors dificultats a l'hora d'eradicar una malaltia altament infecciosa com la febre aftosa, ja que no disposen de serveis veterinaris, infrastructures i mitjans de vigilància i control adequats.
Segons la FAO, "si ajudem a aquestes nacions a controlar i eliminar progressivament la febre aftosa, la seva producció làctia i càrnia serà més segura i els ramaders tindran més oportunitats de mercat. Tot això contribuirà a neutralitzar l'amenaça de febre aftosa a Europa."
Fins ara, la Comissió havia concentrat la seva atenció en el control i la cooperació entre els països europeus. D'ara endavant, els seus esforços se centraran en ajudar als països de les regions properes a millorar el control de la malaltia i contribuir als seus esforços per combatre-la.