GRANGES | 06/06/2004  Ruralcat

176 explotacions lleteres catalanes van desaparèixer durant l¿última campanya

Segons l'Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA), en el termini d'un any han desaparegut 176 granges en el sector lleter català, a una mitjana de quasi un tancament cada dos dies, cosa que situa a la comunitat catalana com la sisena amb major nivell de desaparició d'explotacions durant la darrera campanya.

L'Unió de Petits Agricultors i Ramaders va assegurar que en el termini d'un any han desaparegut 5.728 explotacions en el sector lleter espanyol, a una mitjana de gairebé 16 granges al dia, passant de les 44.934 a l'inici de la campanya 2003/2004 a les 39.206 actuals, cosa que suposa una reducció del 12,7%. Galícia és la comunitat autònoma que registra el nivell més alt de desaparició d'explotacions amb un total de 3.094 menys, cosa que suposa el tancament de 8,5 explotacions al dia. A continuació apareix Astúries amb 699 abandons (2 tancaments diaris), Castella i Lleó amb 655 (1,8 tancaments diaris), i Cantàbria amb 370 (1 tancament diari). Baixos preus i increment de costos

La UPA atribueix aquest fet a la situació de baixos preus que afecten als ramaders, a l'increment dels costos de producció i a la falta de suport de les administracions a l'hora d'oferir plans de millora i modernització de les explotacions. A causa d¿això, el sindicat va explicar que la continuïtat de l'activitat de milers de petites explotacions de caràcter familiar es fa inviable, alhora que s'accelera el procés de reconversió salvatge del sector i la jubilació forçosa de centenars de ramaders espanyols. Situació favorable del sector lleter comunitari

Tot i això, no tot són males notícies pel sector lleter. Malgrat que des de fa mesos es tem l'impacte negatiu que sobre el preu de la llet podria tenir l'entrada dels nous Estats membres, aquest símptoma encara no s'ha produït, d'acord amb les previsions realitzades per la European Dairy Farmers. Els mercats domèstics sembla que es troben en bona situació, amb una important disparitat de preus entre els nous i els antics estats membre. La demanda d'exportacions comunitàries continua forta i són probables un augment en els preus de la mantega i la llet en pols. La baixada de les restitucions ha provocat uns preus d'exportació més alts, que han estat possibles a causa d'una menor oferta d'Oceania i a una forta demanda interna als EEUU.
No obstant això, els analistes no s'atreveixen a precisar quant pot durar aquesta situació, quan encara cal valorar l'impacte que tindrà la baixada dels preus d'intervenció de la mantega i de la llet en pols a partir del proper 1 de juliol, com a conseqüència de l'aplicació de la reforma de la PAC.