FRUITA | 06/10/2014  IRTA/RuralCat

La Poma de Muntanya comença a ser una realitat

La introducció del conreu de la poma en zones de muntanya és una realitat a set comarques de Catalunya, que van des de la Val d'Aran fins al Baix Camp i que arriba fins a zones de mitja muntanya de la comarca de La Noguera.

Collita de Poma de Muntanya. Font: IRTA

Collita de Poma de Muntanya. Font: IRTA

El passat 2 d’octubre es va celebrar la IV Jornada de Fructicultura de Muntanya a la localitat de El Pont de Suert (Alta Ribagorça). Aquesta jornada està emmarcada dins del projecte de Fructicultura de Muntanya que realitzen el Departament d’Agricultura i l’IRTA, i que té per objecte la transferència tecnològica per a la producció i valorització de la poma de muntanya d’alta qualitat.

Aquesta i d’altres activitats donen continuïtat i consoliden el projecte de producció de poma en zones de muntanya, fruit de la activitat iniciada al 2009 amb la plantació de la Finca Experimental de Llesp (Alta Ribagorça) en el marc de la zona pilot per al desenvolupament de la Ribagorça Romànica (2007-2012). Els resultats obtinguts fins al moment han posat de manifest el potencial d’aquest conreu i la seva bona adaptació en alçada al proporcionar bones produccions de bon calibre, color, fermesa i textura.

La introducció del conreu de la poma en zones de muntanya és ja, a dia d’avui, una realitat a 7 comarques de Catalunya, que van des de la Val d’Aran fins al Baix Camp (Tarragona) i que arriba fins a zones de mitja muntanya de la comarca de La Noguera. Tot plegat, es disposa actualment de més de 80 has. plantades en els darrers dos anys i dos finques experimentals: la de Llesp i la de Prades (Baix Camp). Les plantacions comercials existents són el fruit de diferents iniciatives privades que van des de petits empresaris que volen revaloritzar les seves finques fins a empreses productores i comercialitzadores ja consolidades del sector de la fruita dolça. Dos opcions productives s’han engegat: una en producció integrada i l’altre en producció ecològica. En ambdós casos, i fins al moment, les varietats del grups Gala i Golden han estat les més plantades.

Aquest 2014 s’estan ja recol·lectant les primeres produccions de les plantacions comercials realitzades al 2012. El resultats obtinguts han estat els esperats pel que fa a produccions, calibres i qualitat dels fruits, i que validen els que ja es varen obtenir a la Finca Experimental de Llesp.

El tret de sortida per a la producció de la Poma de Muntaya ja ha tingut lloc. Ara cal saber conduir les explotacions amb feina ben feta i eficient, tant en la tecnologia de producció com en el factor més important, la comercialització i valorització de les produccions. La fita és la d’obtenir un producte d’alta qualitat lligat a un indret concret i que aporti uns ingressos complementaris a altres opcions com són l’agricultura, la ramaderia o l’agroturisme. El seu desenvolupament permetrà, en el futur, el manteniment de la població i la revalorització i vertebració del territori d’aquestes zones.

Aportar informació que sigui d’utilitat en tot aquest procés de presa de decisions i compartir altres experiències de zones similars han estat els objectius d’aquesta jornada. Es tracta, en definitiva, d’anar implementant i construint una alternativa de futur il·lusionant i innovadora pel futur de les zones de muntanya, en aquest cas, basat en el cultiu de la poma.