REGULACIÓ FITOSANITÀRIA | 03/06/2004  Ruralcat

CropLife demana negociar els aspectes fitosanitaris sobre una base científica

CropLife, associació que aglutina indústries fitosanitàries de tot el món, va demanar durant la conferencia anual de l¿empresa, celebrada a Brusel.les, que les negociacions dintre la Organització Mundial del Comerç (OMC) per a regular l¿ús d¿aquests productes en l¿agricultura tinguin una base científica.

Christian Verschueren, director general de CropLife, defensa que les decisions sobre aquests productes, tan en les negociacions multilaterals dins la Organització Mundial del Comerç (OMC) com en les bilaterals (entre EU i Mercosur, per exemple), estiguin ¿fundades en anàlisis científiques de riscs¿.
Dintre de les converses que la UE manté amb el bloc Mercosur (Argentina, Brasil, Paraguai i Uruguai) per a arribar a un Acord d'Associació, els aspectes sanitaris i fitosanitaris figuren entre els punts agrícoles més importants i en els quals encara fa falta un consens. Països en desenvolupament

CropLife agrupa associacions nacionals i regionals de 88 països - entre ells Espanya ¿ i grans companyies com BASF, Bayer, DuPont, FMC, Monsanto, Sumitomo i Syngenta.
El director de CropLife va assegurar, durant la conferència anual de l¿associació, que en el comerç internacional la "principal preocupació" per a les indústries fitosanitàries consisteix en els requisits "massa alts i difícils de complir per als països en desenvolupament" que de vegades demanen els Estats Units i la Unió Europea. Fi de la moratòria als OGM

Respecte a la UE, el responsable de CropLife va assenyalar que de vegades alguns països actuen "sense basar-se en anàlisis de riscs adequats", citant el cas de la prohibició de l¿insecticida Gaucho a França o els requisits addicionals exigits a alguns Organismes Genèticament Modificats (OGM) dintre del Regne Unit. "És necessari aplicar criteris científics per a evitar la confusió", va sentenciar Verschueren.
En relació als transgènics, Verschueren veu "encoratjadora" la fi de la moratòria als OGM dins la UE però aquesta tecnologia, segons ell, "no és solució suficient" per a garantir la innovació en l'agricultura i en la producció d'aliments.