SANITAT ANIMAL | 02/06/2004  Ruralcat

Empresaris del sector carni reclamen al MAPA que revisi les mesures contra l¿EEB

La Confederació d'Organitzacions Empresarials del Sector Carni d'Espanya (Confecarne) ha reclamat al Ministeri d'Agricultura una revisió de les mesures adoptades contra l'Encefalopatia Espongiforme Bovina (EEB), més coneguda com la malaltia de les vaques boges, com l'ús de farines d¿origen carni, l'extracció de la medul·la o l'edat de retirada de la columna vertebral.

Confecarne va traslladar aquestes peticions al subsecretari del MAPA, Santiago Menéndez de Luarca, durant la seva primera reunió amb el nou equip la setmana pasada. L¿Organització reclama al Ministeri que doni suport a la proposta de la Comissió Europea, que traslladarà als Quinze aquest mes, d'elevar l'edat per a la retirada obligatòria de la columna dels 12 mesos actuals als 24 mesos, que suposaria una reducció dels costos de producció per als ramaders de boví espanyols de més de 24 milions d'euros. En aquest sentit, consideren prioritari avançar en l'autorització de les farines càrnies per a les espècies no remugants ja que "els estudis científics assenyalen que aquesta mesura no suposa cap risc per a la salut ni fa minvar la seguretat alimentària". També es proposa la creació d'una "Oficina d'Exportació de la Carn d'Espanya", perquè compti amb representació dels ministeris d'Agricultura, Economia i Comerç i amb les organitzacions sectorials, per tal de coordinar les diferents polítiques que s'apliquen a l'hora de tramitar les exportacions. Registre d'exportacions únic
Confecarne insisteix que actualment la indústria càrnia depèn de l'exportació per donar sortida als excedents de producció, i destaca que anualment s'exporten prop de 500.000 tones de porcí i el 25 per cent de la producció bovina espanyola, per la qual cosa és imprescindible una política administrativa que faciliti l'activitat exportadora. Segons els empresaris de la indústria càrnia, actualment en el tràmit necessari per a exportar productes carnis intervenen Agricultura, Sanitat, Comerç i les Comunitats Autònomes, cosa que dificulta o retarda el procediment, i apunten la idoneïtat de crear un registre d'empreses exportadores únic dependent d'Agricultura, i no de Sanitat com fins ara. Així, reclamen un esforç per a obrir nous mercats, ja que l'evolució del comerç exterior de productes carnis cap a la Unió Europea és favorable tot i que hi ha un estancament cap a països tercers, així com l¿agilització dels certificats d'exportació. Una altra de les peticions és la reducció dels terminis de pagament als proveïdors per part dels distribuïdors, que ronden els 107, situant-se entre els nivells més alts de la Unió Europea.