Productes de Qualitat | 13/05/2004  Ruralcat

Es presenta el primer verge extra ¿Baronia de Cabacés¿ de producció ecològica

La Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Cabacés (Priorat) ha presentat a Reus el seu primer verge extra de producció ecològica. L¿oli, que s¿ha acollit a la Denominació d¿Origen Siurana, ha estat elaborat a partir de la varietat arbequina.

Baronia de Cabacés

Cabacés produirà, per a la campanya d¿enguany, 7.000 kg d¿aquesta varietat nova i casi inexistent a Catalunya, del total de 250.000 litres d¿oli arbequí extra verge que fa anualment. Es preveu que aquest percentatge, a mesura que els productors obtinguin la certificació, s¿anirà augmentant en els propers anys. Val a dir, però, que per a la producció de l¿oli ecològic s¿exigeixen uns requisits molt específics i una adequació especial de les plantacions. A l¿acte de presentació han participat els màxims responsables de la cooperativa de Cabacés, el director de Producció, Innovació i Indústries Alimentàries del DARP, Salvador Puig, i representants de la DOP Siurana, el Consell Comarcal del Priorat i Unió Agrària Cooperativa de Reus. Baronia de Cabacés, descripció d¿un Oli d¿Oliva Verge Extra d¿agricultura ecològica El verge extra de producció ecològica procedeix d¿olives conreades entre el 3 de novembre de 2003 i el 5 de gener de 2004. Aquestes olives es recullen de forma manual i es molturen abans de 24 hores. L¿oli s¿ha conservat en un dipòsit d¿acer inoxidable, sense càmera d¿aire i a una temperatura de aproximada de 16º C.
PARÀMETRES
VALOR
NORMA UE 796 2002
Grau d'acidesa
0,2
0,80 aprox
Absorbància (K232)
1,81
2,50
Absorbància (K270)
0,08
0,20
Índex de peròxids
8,6
20
Podríem definir el Baronia de Cabacés com ¿un oli organolèpticament impecable, fruitat mig i amb els atributs de boca equilibrats (picant, dolç i amargant). Aromes secundaris de tipus vegetal (verd-herba, nous i tomàquets verds, fonolls, plàtan madur). La sensació final a la boca és ametllada i dolça¿. Característiques de la producció ecològica o biològica i orgànica S¿entén per agricultura ecològica aquell tipus d¿elaboració de productes que es realitza mitjançant tècniques naturals que respectin el mediambient i no utilitzin productes químics de síntesi com adobs químics, plagicides, hormones o medicaments, entre d¿altres. El Consell Català de Producció Agrària Ecològica, organisme que regula els sistemes de producció, etiquetatge i control dels productes i realitza les inspeccions i autoritza les seves inscripcions al registre, obliga a la Cooperativa de Cabacés a seguir uns protocols que permetin separar les olives de l¿oli, i a vigilar els punts crítics per evitar qualsevol contaminació amb productes aliens a l¿oli ecològic.