Emprenedoria en explotacions agrícoles extensives en regadiu: sessió pública d'informació
El pròxim 28 de novembre, a partir de les 11 del matí, tindrà lloc a l'Escola Agrària(EA) de Tàrrega la presentació de l'Emprenedoria en explotacions agrícoles extensives en reg que el Departament d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), tenen previst començar el pròxim mes de febrer de 2015.
L'objectiu de la sessió informativa és exposar el projecte d'aquesta emprenedoria i alhora conèixer els agricultors que hi estan interessats, per a posteriorment seleccionar les persones emprenedores que en formaran part d'acord amb la informació que es recollirà durant la sessió.
Per a qualsevol informació complementària o per confirmar l'assistència a aquesta sessió informativa, us podeu posar en contacte amb en Carles Pedrós Bonjorn a través del correu electrònic carles.pedros@gencat.cat o el telèfon 973 31 07 15.
Com són els cursos d'emprenedoria?
El DAAM i la FCAC organitzen cursos d'emprenedoria en diferents sectors agraris amb l'objectiu d'aportar els coneixements i les experiències necessàries perquè els joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties de futur i viabilitat.
La metodologia d’aquests cursos és activa, i es basa en sessions específiques amb ponents que són coneixedors i especialistes en cada matèria. També s’organitzen visites i viatges tècnics a explotacions del sector on conèixer diferents realitats i maneres de fer avançar els projectes. Dins la seva programació, també s’inclouen taules rodones, grups de treball i debats per intercanviar experiències i sumar voluntats que ajudin a trobar la millor manera de concretar una idea. Amb tot, cal destacar el valor intangible de la cooperació entre emprenedors amb projectes similars, cosa que dóna un valor afegit important a la formació rebuda.
Les emprenedories tenen un programa de 240 hores lectives, que es desenvolupa en quatre àmbits: la formació personal (40 hores), la gestió tecnicoeconòmica (58 hores), la producció específica del sector (114 hores, incloent visites i viatges tècnics) i l’àmbit de l’empresa (28 hores que inclouen informació sobre normativa i comercialització).
Habitualment, el curs es fa un dia a la setmana, de 10 a 14 h i de 15 a 17 h. El dinar té lloc a l’EA mateixa, amb flexibilitat segons les necessitats de les persones inscrites.
Un cop finalitzada cada emprenedoria, s’imparteixen els seminaris d’emprenedoria per poder aprofundir en aquells temes específics que desitgin tractar les persones emprenedores i alhora per mantenir el contacte del grup i continuar formant-lo per adaptar-lo als canvis que s’originen al sector.
Les emprenedories realitzades fins a la data són:
1. Porcicultura. Es va dur a terme dins el Pla pilot FCAC. Va finalitzar l'any 2008.
2. Fructicultura. Es va dur a terme a l’ECA d'Alfarràs. Va finalitzar l'any 2009.
3. Vitivinicultura i cellerisme. Es va dur a terme a l'ECA de l’Empordà. Va finalitzar l’any 2009.
4. Viticultura. Es va dur a terme a l’ECA Mas Bové. Va finalitzar l’any 2009.
5. Porcicultura II. Es va dur a terme a l’ECA de Tàrrega. Va finalitzar l’any 2010.
6. Olivicultura. Es va dur a terme a l’ECA de les Borges Blanques. Va finalitzar l’any 2010.
7. Viverisme. Es va dur a terme a l’ECA de Santa Coloma de Farners. Va finalitzar l’any 2010.
8. Producció Agrària Ecològica. Es va dur a terme a l’ECA de Manresa. Va finalitzar el 2011.
9. Fructicultura II. Es va dur a terme a l’ECA de l’Empordà. Va finalitzar l’any 2012.
10. Vaquí de llet. Es va dur a terme a l’edifici El Sucre de Vic. Va finalitzar l’any 2012.
11. Fructicultura III. Es va dur a terme a l'ECA d’Alfarràs. Va finalitzar l’any 2013.
12. Vaquí de llet II. Es va dur a terme a l’ECAF. Va finalitzar l’any 2013.
13. Olivicultura II. S’ha dut a terme a l’ECA d’Amposta. Finalitzarà l’any 2014.
14. Cultius extensius. S’ha dut a terme a l’ECA de Tàrrega. Finalitzarà l’any 2014.
15. Horticultura. Al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya. Finalitzarà el 2015.
16. Olivicultura i viticultura. Es duu a terme al CEA de Gandesa. Finalitzarà l’any 2015.