CARBURANTS | 06/05/2004  Ruralcat

Les associacions agràries demanen mesures davant l'alça del preu del gasoil

Les cooperatives i les organitzacions agràries han coincidit a mostrar-se preocupades per la pujada de set cèntims per litre del preu del gasoil B des de febrer i han assegurat que, si es manté la tendència a l¿alça en els propers mesos, demanaran al Govern espanyol mesures correctores que palïin la seva incidència en el sector primari.

Des de la Confederación Española de Cooperativas (CCAE) han indicat que l¿augment del preu dels carburants ja ha suposat "un increment dels costos per a l'agricultor molt important" i que l¿ organització demanarà a l'Executiu que potenciï la venda del carburant a través de cooperatives. D'altra banda, l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) ha mostrat la seva "lògica preocupació" davant l'increment de preus i ha dit que "vigilarem escrupolosament tant la pujada del gasoil com la incidència d'una possible depreciació de l'euro". Pel que fa a la Coordinadora d¿Organitzacions Agràries i Ramaderes (COAG), ha reivindicat "un gasoil professional en un marc de reconversió com el que viu ara el sector agrari, en el qual les pujades dels costos suposa la destrucció d'ocupació i d'explotacions". Finalment, Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA) ha assegurat que el sector agrícola espanyol espera que es freni la tendència a l¿alça dels carburants, ja que comença a notar les seves repercussions econòmiques, o sinó, reclamarà mesures al govern espanyol com ja ha succeït altres vegades. Repercussions en el transport
Els responsables de les principals patronals de transportistes també han expressat la seva preocupació per l'evolució del preu del gasoil i, segons ha dit el secretari general de la Confederació Nacional de Transport de Mercaderies (CETM), Miguel Angel Valverde, "estem francament preocupats", perquè un increment del preu dels carburants "és molt difícil de repercutir en les tarifes dels transportistes", ja que el sector està molt fragmentat i la competència és molt forta. El responsable de la principal patronal espanyola del sector ha explicat que el preu del gasoil és un dels factors que més influeix en els costos que han d'afrontar els transportistes per carretera en la seva activitat diària, per la qual cosa un increment com el de les últimes setmanes "ja ha començat a alarmar-los".