AJUTS ARRÒS | 04/05/2004  Ruralcat

El MAPA demana a la UE la regionalització de les ajudes comunitàries a l¿arròs

El Ministeri d'Agricultura ha comunicat oficialment a la Comissió Europea la petició per a aplicar la regionalització de la superfície nacional d'arròs, tal i com es va decidir durant la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural del passat 1 de desembre de 2003. La regionalització evitaria que els arrossaires catalans i valencians paguin les penalitzacions d'altres comunitats.

Planta d'arròs

Planta d'arròs. Foto: Pere Alvarado

Segons el sindicat agrari català Unió de Pagesos, els arrossaires catalans van suportar penalitzacions de fins un 64 per cent dels ajuts en l¿anterior campanya, com a conseqüència del creixement fora dels límits que marca la Unió Europea de conreus d¿altres regions. Així, la regionalització evitarà que Catalunya i la Comunitat Valenciana paguin les penalitzacions per creixement de superfície d¿altres territoris. UP ha insistit en la necessitat d¿acabar amb el greuge ja que la no regionalització va provocar unes pèrdues de 4,414 milions d¿euros a la campanya 2003/2004. En aquest sentit, Unió de Pagesos reivindica la regionalització de l¿arròs des de 2001 per tal d¿evitar que les explotacions situades a zones humides protegides i les seves àrees d¿influència (Catalunya, País Valencià i algunes zones d¿Andalusia) pateixin les penalitzacions de conreus d¿altres territoris. D¿altra banda, el sindicat, a través Comissió d¿Agricultura del Parlament de Catalunya, va promoure una resolució que insta al govern català a efectuar les gestions i negociacions necessàries amb el govern espanyol perquè defensi la declaració de conreu protegit a l¿arròs que es cultiva en les zones humides incloses en el conveni Ramsar i les seves àrees de influència. Antecedents
Espanya disposava d'un termini fins el 15 de maig per a fer efectiva la seva petició. La comunicació per escrit d'aquesta mesura a la Unió Europea és només un tràmit formal, però imprescindible per a la seva engegada definitiva. En la Conferència Sectorial del 1 de desembre, celebrada a Saragossa, el llavors ministre Miguel Arias Cañete i els consellers autonòmics van acordar la regionalització de la superfície d'arròs en 104.973 hectàrees. Catalunya i la Comunitat Valenciana van donar suport a la mesura mentre que Extremadura la va rebutjar i ja va expressar la seva intenció de recórrer davant l¿Audiència Nacional.