ESCOLES AGRÀRIES | 25/09/2020  Ruralcat

Les Escoles Agràries de Catalunya inauguren el nou curs amb 10.000 alumnes inscrits

Aquesta xifra representa un 13% més de matriculats a primer curs i un 5% més de noies respecte de l’any 2019.

Aula de l'EA de Santa Coloma de Farners (Casa Xifra)

Aula de l'EA de Santa Coloma de Farners (Casa Xifra)

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han inaugurat oficialment un nou curs de les escoles agràries en què s’ha arribat als 10.000 alumnes: 750 joves inscrits als cicles formatius de grau mitjà i superior i prop de 9.000 a la formació contínua, en totes les seves modalitats. Aquesta xifra representa un 13% més de matriculats a primer curs respecte de l’any 2019. A més, la quantitat de noies matriculades ha crescut aquest curs un 5% fins arribar al 25% del total.

Les persones que treballen al camp estan cada cop més formades. Durant la visita s’ha explicat que el 26% dels joves que s’incorporen al sector tenen formació agrària davant del 12% de fa 10 anys. A més, el sector agroalimentari cada cop és capaç d’atreure més talent del món rural, però també d’entorns urbans.

La internacionalització també és una peça clau de la formació agrària.Com a exemple, durant els darrers cinc anys s’han enviat més de 120 alumnes a diferents països com ara Finlàndia (53), Itàlia (19), Dinamarca (12), França i d’altres. Tot l’alumnat valora molt positivament l’experiència i ho aconsellaria a altres companys. D’altra banda, aquest curs s’inicien dos projectes ERASMUS nous: un sobre l’agricultura periurbana, i un altre sobre la reincorporació i l’acolliment de joves per a l’agricultura, amb institucions i escoles agràries i universitats de Dinamarca, Itàlia, França i altres països que, com tots els de la UE, noten la baixada d’actius al seu sector agrari.

Una altra novetat és el Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) de Gestió Forestal i Medi Natural i Paisatgisme i Medi Rural en modalitat dual que s’imparteix precisament a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners. A més, també s’està treballant en un futur Curs de Formació de Grau Mitjà de Producció Agropecuària en línia, que es preveu que iniciï l’Escola Agrària de Tàrrega al mes de febrer, en col·laboració amb el Departament d’Educació.

La modalitat dual permet fer una part important de la formació a l’empresa mateixa, i es diferencia de les pràctiques en empreses perquè són els/les tutors/es que l’alumne/a té a l’empresa els qui fan de formadors directament, amb el seguiment del programa formatiu preparat amb el professorat de l’escola agrària. Fins ara, s’està fent modalitat dual a l’EA de Vallfogona de Balaguer (CFGS de Ramaderia i Assistència en Sanitat Ramadera), a l’EA de l’Empordà (CFGS de Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària), a l’EA de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech (CFGS de Viticultura) i a l’EA del Solsonès i l’EAF de Santa Coloma de Farners (CFGS de Gestió Forestal i Medi Natural). Des de l’inici de la formació dual, les Escoles Agràries ha col·laborat amb 85 empreses d’arreu del territori.

Un altra de les novetats és que aquest curs l’Escola Agrària del Pallars canvia totalment d’orientació formativa per una formació destinada a la indústria alimentària de muntanya, amb un curs anomenat Eines per a la transformació agroalimentària de muntanya, que és una oferta parcial del CFGS de Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària. 

A més, l’Escola del Pallars també duu a terme formació contínua, fent-se càrrec de la formació teòrica de l’Escola de Pastors, la qual ja va per la 12a edició, realitzant cursos per als professionals de l’agricultura i ramaderia de les comarques de muntanya i dissenyant Itineraris Formatius Personalitzats per als joves que s’incorporen a l’empresa agrària.

Font: DARP

Informació relacionada