TRANSGÈNICS | 26/04/2004  Ruralcat

El blat de moro BT-176 no es podrà tornar a sembrar a partir de gener de 2005

L¿Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESA) ha anunciat en un comunicat que el blat modificat genèticament BT 176 no es podrà tornar a sembrar ni a cultivar a partir de gener de 2005 ja que conté un gen inductor de resistència a l¿ampicilina.

Aquesta decisió, segons ha informat AESA, respon a l¿aplicació del Principi de Precaució de l¿Agència de Europea de Seguretat Alimentària que recomana la restricció a l¿àmbit experimental dels cultius d¿organismes modificats genèticament amb gens marcadors amb resistència a antibiòtics que ofereixin encara usos concrets. El Comitè Científic de l¿Agència Europea ha assegurat en un informe que elevarà els nivells de protecció, aprofundint en les avaluacions existents i avançant-se a l¿aparició de qualsevol tipus de risc per la salut. En aquest sentit, ha remarcat que la transferència de resistències a antibiòtics des de les plantes modificades genèticament a altres organismes és ¿altament improbable¿ i que, per tant, el seu impacte en la salut pública és nul. Amb aquestes mesures es garanteix l¿acompliment de la normativa comunitària que estableix que a partir de gener de 2005 no es podrà tornar a sembrar ni cultivar cap tipus de varietat d¿OGM susceptible de causar efectes adversos en la salut humana o en el mediambient. Tres categories de cultius d¿Organismes Genèticament Modificats Brussel·les estableix tres categories de cultius d¿OGM:
  • Els que continguin gens marcadors de resistència a antibiòtics sense eficàcia a la medecina humana, que no necessiten cap tipus de mesura de restricció
  • Els que continguin resistència a marcadors amb resistència a antibiòtics que ofereixin utilitats concretes, pels quals recomana l¿ús exclusivament experimental.
  • Els que incloguin gens marcadors amb resistència a antibiòtics importants en terapèutica humana, que s¿hauran d¿evitar per tal d¿assegurar majors estàndards de protecció de la salut.