El proper 4 de novembre es celebra la jornada virtual dedicada a l'Any Internacional de la Sanitat Vegetal 2020
La jornada, organitzada pel DARP, l’IRTA i l’ICEA en el marc d’aquesta efemèride, pretén abordar diferents aspectes i dubtes sobre la sanitat vegetal amb diversos experts en la matèria.
La prevenció és l’eina fonamental per evitar l’efecte devastador de les plagues a l’agricultura i la seguretat alimentària
La FAO estima que cada any es destrueixen fins el 40% dels cultius a causa de les plagues i les malalties de les plantes, fet que es veu agreujat pel canvi climàtic, la globalització i les activitats humanes. Sota el lema “Protegir les plantes, protegir la vida” les Nacions Unides han declarat aquest 2020 Any Internacional de la Sanitat Vegetal per tal de sensibilitzar a escala mundial sobre com la protecció de la sanitat vegetal pot ajudar a reduir la pobresa i la fam, protegir el medi ambient i impulsar el desenvolupament econòmic.
En el marc d’aquest efemèride, el proper 4 de novembre tindrà lloc una jornada virtual dedicada a aquesta temàtica en la qual vuit experts respondran a diverses preguntes sobre diferents aspectes de la sanitat vegetal. Posteriorment, els assistents podran també formular-los preguntes o resoldre dubtes.
Entre les diferents temàtiques que s’abordaran està la formació actual dels professionals en sanitat vegetal, les perspectives per al control de plagues, malalties i males herbes, el paper del control biològic en el maneig de plagues i malalties, la implementació de la gestió integrada de plagues, les noves tècniques de lluita i la lluita col·lectiva i la innovació en fitosanitaris i les noves tecnologies per a la prevenció i el control sostenible de plagues, entre d’altres.
Tal com recorda la FAO, la prevenció és l’eina fonamental per evitar l’efecte devastador de les plagues a l’agricultura i la seguretat alimentària. Un bon exemple seria la implementació de la gestió integrada de plagues, que combina estratègies i pràctiques de gestió diferents per produir cultius saludables i de qualitat tot minimitzant l’ús de plaguicides. A Catalunya, l'elaboració de la Guia per l'assessorament en gestió integrada de plagues facilita que els assessors/es en GIP i els usuaris/es professionals disposin d'assessorament tècnic de qualitat en aquest àmbit.
Paral·lelament, el Servei de Sanitat Vegetal del DARP, amb la col·laboració de l’IRTA i altres centres d’investigació, les ADVs, les empreses proveïdores de material vegetal i els sectors implicats en general s’estan adaptant des de principis d’any a la nova normativa europea sobre la protecció contra les plagues vegetals i fent front a les noves amenaces dins el territori català.
Font: RuralCat