REG | 04/12/2014  DAAM/Ruralcat

El Simulador de Reg Expert ja està a punt per als regants

El Simulador de Reg Expert, que s'inscriu en el projecte LIFE - IES (Irrigation Expert Simulator), és una eina informàtica de simulació de programacions de reg que permet avaluar i comparar diferents estratègies de reg.

El Simulador de Reg Expert

En aquest projecte LIFE, amb finançament europeu, hi participen el centre tecnològic Barcelona Digital, l’Institut de Recerca Tecnològica Agroalimentàries (IRTA), del Departament, i el propi Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’Oficina del Regant, ubicada a l’Escola Agrària de Tàrrega.

A partir d’ara i fins al setembre del 2015, data de finalització del projecte, l’objectiu prioritari del consorci és donar a conèixer aquesta eina al major nombre d’usuaris per a què esdevingui una eina d’ús quotidià. En acabar, s’espera que l’IES s’ubiqui al portal Ruralcat, del DAAM, esdevenint una eina més de millora per al professional agrari.

Aquesta eina, que es troba a l’abast de tothom a l’adreça web: www.ies-sim.com, és la unió de les noves tecnologies amb el coneixement de l’agronomia i tecnologia del reg. A partir d’ara el DAAM, a través de l’Oficina del Regant – EA de Tàrrega, comença la tasca més important assignada en l’esmentat projecte LIFE: la difusió i formació en l’ús d’aquesta eina entre diferents agents del sector. El primer col·lectiu al qual s’adreçarà l’esforç són els alumnes dels cicles formatius agraris del Servei de Formació Agrària, el temari dels quals inclou formació en reg. A posteriori s’incidirà en diferents col·lectius per a també obtenir realimentació de millora i consolidació de l’eina, i aquests seran:
- els joves agricultors que s’incorporen,
- els empresaris agraris que cursen els cursos i seminaris d’emprenedoria,
- els assessors en reg, i
- els instal·ladors, fabricants i enginyeries en reg.

A més, també es vol fomentar l’ús de l’eina en altres Comunitats Autònomes que compten amb centres adherits a la Xarxa d’Europea Espanya. Cada any celebren un seminari en què s’informa de novetats pedagògiques als centres. Enguany es va celebrar a Molina de Segura (Múrcia) i es van obrir canals de difusió en diferents centres de formació agrària de comunitats autònomes presents com ara Navarra, Múrcia, Canàries, València, Galícia, i Múrcia.

El funcionament d’aquest Simulador de Reg Expert és molt intuïtiu a l’hora de l’entrada de dades, consisteix a seguir quatre passos: primerament registrar-se a l’eina, a continuació entrar la PARCEL·LA que formarà l’escenari de simulació, seguidament s’introdueix una o més PROGRAMACIONS de reg, tal com es faria en un programador de reg convencional i, finalment l’apartat de RESULTATS permet, d’una forma gràfica i senzilla, interpretar què ha passat amb la decisió de reg que ha utilitzat l’usuari. Aquesta metodologia contribueix, d’una forma pràctica, a millorar l’estratègia de reg, que portada a la realitat del dia a dia podria suposar una millora de l’eficiència en l’ús del reg.

Des de l’inici del projecte a l’octubre de 2012 fins a l’actualitat, s’ha estat treballant en la creació del programari presentat, recollint l’experiència i el coneixement agronòmic del centre d’investigació (IRTA) i integrant-la en la plataforma desenvolupada per BDigital. Durant aquest temps l’eina s’ha validat involucrant diferents agricultors de diferents comunitats de regants que, a través del seguiment de 14 parcel·les de 7 comunitats de regants diferents, han permès aportar informació i robustesa al sistema. Tot això forma part del sistema EXPERT o base experta, que serveix de base per a fer les anàlisis i comparacions amb les simulacions.

Aquesta eina permet introduir tants casos de simulació de programació de tantes parcel·les com es vulgui i fa una comparació amb programacions introduïdes en la Base Experta i per tant contrastades. Això permet comparar els resultats escrits i gràfics de l’expert amb els que ha introduït l’usuari i fer comparacions directes amb el que el sistema expert pensa que seria el més adequat. Així, observant les dades i les gràfiques, es pot interpretar els resultats per tal d’afinar properes programacions.

També cal destacar que per a realitzar aquest llançament, ja s’han fet unes sessions inicials de validació del sistema, en les quals totes les aportacions han estat molt positives, incidint en què com a eina pedagògica permet millorar la decisió en el reg segons les casuístiques de la parcel·la objecte d’estudi.