POLÍTICA AGRÀRIA | 17/03/2004  Ruralcat

Siurana demana a Brussel·les que s¿incrementi la partida econòmica de l¿OCM de l¿oli

El conseller d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana ha plantejat en el primer dia de reunions a Brussel·les la necessitat d¿incrementar la partida econòmica d¿Europa cap al sector de l'oli, tenint en compte que el Parlament Europeu s¿ha pronunciat en repartir un 60 per cent dels ajuts en funció del territori i un 40 per cent segons la producció.

Siurana, que s¿ha reunit amb el comissari responsable d¿Afers Econòmics i Monetaris de la Comissió Europea, Pedro Solbes, ha defensat el posicionament de Catalunya pel que fa als temes que centraran la propera trobada del Consell de Ministres d¿Agricultura del dia 22 de març, on es debatrà la reforma de l¿OCM dels productes mediterranis. Segons Siurana tota Europa afronta una situació complexa quant al sector agrari i per aquest motiu ha demanat el suport de totes les institucions comunitàries per garantir la supervivència del món rural. "La producció de l¿oli d¿oliva de tota Espanya necessita més diners" ha afirmat el responsable de l¿Administració agraria catalana. Per la seva banda, el ministre espanyol en funcions, Miguel Arias Cañete, ha declarat que confia en un increment de la fitxa financera ja que segons reconeix la CE hi ha un marge pressupostari del cotó i el tabac de 113 milions d¿euros, tot i que "cal veure com aconseguir aquests fons". En aquest sentit, Cañete ha indicat que la majoria de les organitzacions agràries aposten per aquesta flexibilitat i que les cooperatives defensen que la desviculació sigui del 90 per cent i que es fixi a Brussel·les. Altres temes abordats
Respecte a la reforma del règim d¿ajuts del cotó, Cañete ha insistit que cal defensar la vigència del protocol 14 del Tractat d¿Adhesió d¿Espanya a la Unió Europea, que recull la concesió d¿ajuts per a aquest conreu, de manera que l¿ajuda es mantingui vinculada a la producció. El ministre ha afegit que, tal com defensa la Taula del Cotó, s¿acudirà al Tribunal de Luxemburg per denunciar qualsevol reforma que desvinculi els ajuts de la producció i ha ressaltat que, encara que la reforma del cotó s¿aprova conjuntament amb les del tabac i l¿oli, és possible recórrer-la jurídicament per separat. Siurana també ha fet referència a la legislació sobre el benestar animal que està preparant el Parlament Europeu i ha dit que "s¿haurà de vetllar molt de prop perquè aquesta legislació no afavoreixi a determinats països del nord d¿Europa". Brussel·les proposa regles estrictes per al transport d'animals, com ara descansos de 12 hores a partir de les 9 hores de trajecte. El responsable del DARP també ha explicat que s¿han establert contactes amb el Patronat Català Pro Europa perquè des d¿aquesta institució es faci tot el seguiment de la política agrària europea i s¿estableixi un servei diari amb el DARP per tal de poder fer un seguiment exhaustiu de tots els temes relacionats amb la legislació i la normativa comunitària que afecten al sector agrari. Siurana té previst reunir-se demà amb el director general d¿Agricultura de la CE, José Manuel Silva, i el responsable tècnic d¿Agricultura del Consell de Ministres, Ángel Boixareu.