R+D | 12/12/2014  UdL/RuralCat

Comercialitzaran un robot de la UdL per a granges de porcí

Fruit de gairebé deu anys d'investigacions, el sistema permet alimentar individualment cada animal de manera automàtica per obtenir el màxim rendiment de la proteïna vegetal, reduir la producció de residus contaminants, i disminuir els costos de producció i augmentar la qualitat alimentària.

El sistema pot reduir el consum de proteïna i fòsfor entre un 20 i un 32%, un 25 al 40% de disminució del nitrogen i fòsfor dels purins, i un estalvi d'entre 4 a 7 euros per porc engreixat. Font: UdL

El sistema pot reduir el consum de proteïna i fòsfor entre un 20 i un 32%, un 25 al 40% de disminució del nitrogen i fòsfor dels purins, i un estalvi d'entre 4 a 7 euros per porc engreixat. Font: UdL

L'empresa de construcció i equipament de granges, EXAFAN SA, present en més de 70 països, comercialitzarà un sistema robotitzat d'alimentació de precisió i gestió intel·ligent per a granges de producció porcina desenvolupat i patentat pel Grup de recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida (UdL) en col·laboració amb Agriculture and Agrifood Canada.

El seu director general, Juan Pascual, i el rector de la UdL, Roberto Fernández, han signat un contracte de llicencia de tecnologia que permetrà que el robot, del qual se n'han fabricat una trentena de prototips fins ara per a granges experimentals i per a investigació, estigui disponible al mercat nacional i internacional a mitjans de l'any vinent. De fet, Pascual ha anunciat que països com Canadà, França o Anglaterra, ja s'han interessat per aquest sistema robotitzat que ha qualificat "d'imprescindible".

Fruit de gairebé deu anys d'investigacions, el sistema permet alimentar individualment cada animal de manera automàtica segons les seues necessitats i rendiment, evitant-se així el consum excessiu de proteïna. Això suposa, d'una banda, disminuir el cost d'alimentació i, de l'altra, la producció de residus contaminants, explica el professor de l'ETSEA d'Enginyeria Agrària responsable del projecte, Jesús Pomar.

A més, és capaç de mesurar determinats paràmetres biològics i de rendiment, com ara l'evolució del creixement, l'eficiència alimentària i l'estat de salut. En aquest sentit, fins i tot podria detectar animals malalts i aplicar tractaments individualitzats.

El 'robot' s'ha dissenyat per obtenir el màxim rendiment de la proteïna vegetal, reduir la producció de residus contaminants, i disminuir els costos de producció i augmentar la qualitat alimentària. Es calcula que pot reduir el consum de proteïna i fòsfor entre un 20 i un 32%, un 25 al 40% de disminució del nitrogen i fòsfor dels purins, i un estalvi d'entre 4 a 7 euros per porc engreixat, depenent dels preus de les matèries primes. El sistema es basa en tres elements funcionals bàsics: les unitats alimentadores robotitzades, un sistema en xarxa de comunicacions digitals i un programari central de control i de gestió del sistema.

El rector de la UdL, Roberto Fernández, s'ha mostrat molt satisfet per la signatura del contracte, ja que “exemplifica el que hauria de fer aquest país, apostar per la investigació i per què aquesta es tradueixi en innovació". A l'acte també hi han assistit Jesús Haro (adjunt a la direcció general d'EXAFAN SA) i el vicerector de Política científica i tecnològica, Albert Sorribas.