Novetats en parcel·les de regadiu
T'oferim un resum de l'exitosa jornada tècnica de l'Oficina del Regant i el recull de pòsters dels resultats de 18 experiències en parcel·les de regadiu pilotades per l'IRTA, VITEC, la Fundació Mas Badia IRTA, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona i les empreses SAF, LabFerrer, Vèrtex, Naandanjain, Hidromatic Ponent, Regaber, Azud, Irritec, Agrotècnica del Segrià i Sistemes Electrònics Progrés.
Més d'un centenar de persones van assistir a la 10a Jornada de Referència en Reg. Font: DAAM
L’Oficina del Regant (EA de Tàrrega) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha organitzat la 10a Jornada de Referència en Reg, que ha portat el títol Experiències en parcel·les de regadiu.
Enguany, s’ha programat una jornada dinàmica, basada en experiències properes al regant. S’han presentat un total de 18 experiències de parcel·les de reg pilotades per diferents agents públics i/o privats. Han presentat resultats l’IRTA, VITEC, la Fundació Mas Badia IRTA, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona i les empreses SAF, LabFerrer, Vèrtex, Naandanjain, Hidromatic Ponent, Regaber, Azud, Irritec, Agrotècnica del Segrià i Sistemes Electrònics Progrés.
Cada grup que ha presentat l’experiència ha elaborat un pòster que acompanyava l’exposició, el qual es difon digitalment a través de Ruralcat en un únic dossier. Els pòsters són:
- Reg localitzat i consums d’aigua en varietats tradicionals com el tomàquet de penjar
- Pla per a la millora de l’eficiència del reg al Baix Ter
- Recomanacions de reg en grans superfícies per a l'obtenció de raïm de qualitat; experiència amb el Celler Masroig
- Monitorització de l’aigua al sòl en diferents sistemes de reg
- Resultats d’avaluacions del reg a tesa en parcel•les de l’àrea regada pels canals d’Urgell
- Anàlisi de la dinàmica d'aigua al sòl com a eina per millorar l'eficiència de reg
- Nous Mètodes per al Control de l'Estrès Hídric
- Un plantejament integrat en la gestió del reg de precisió
- Geoposició amb reg enterrat (SDI)amb extensius a l’Empordà
- Assaig de reg enterrat per a cultius extensius
- Comparatiu de reg per degoteig enterrat i superficial en Ametller, un conreu de futur
- Experiències de reg per degoteig subterrani en cultius extensius
- Alfals amb reg per degoteig enterrat
- Reg localitzat en panís mitjançant cinta superficial
- Sistema semiautomàtic per reg a tesa
- L’ús d’aigües regenerades en reg per degoteig
Tres taules rodones: seguiment, sòl i tecnologia
Les experiències s’han dividit en tres taules rodones: una on es donava importància al seguiment de parcel·les per millorar les recomanacions de reg; una segona taula on es parlava de reg, aigua i sòl, i una tercera taula a la tarda on es parlava de novetats tecnològiques en instal·lacions de reg.
La principal conclusió en la primera taula ha estat la importància del seguiment del reg i les noves tecnologies per poder ajustar el reg a l’objectiu productiu, tant de producció com de qualitat. El reg en vinya s’ha explicat en una ponència i s’ha ressaltat el paper d’un bon suport tècnic per ser més eficients en l’ús de l’aigua de reg, i s’ha lligat aquest fet a aspectes de fertilització i fitosanitaris.
La segona taula ha tractat, entre altres aspectes, sobre com les característiques del sòl són un factor clau per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg, i, fins i tot, en la millora de les instal·lacions de reg més adaptades a cada tipus de sòl. I sobre com les noves tecnologies, com ara els simuladors de variables del sòl o la tecnologia GIS, permeten fer un pas endavant en aquest objectiu.
Ja a la tarda, en la tercera taula sobre experiències en millora d’instal·lacions de reg, hi ha hagut una àmplia explicació sobre experiències en reg enterrat en diferents cultius amb 5 presentacions. Com a conclusions comunes, els materials i les instal·lacions de reg per a aquesta tipologia de cultiu estan ja desenvolupades, però cada casuística necessita una solució concreta. Hi ha una millora en l’eficiència de l’ús de l’aigua del reg, però cal tenir en compte que no serveix per a tothom ni per a tots els sòls. Cal una formació prèvia al productor sobre tot aquest sistema de reg, sobretot en cultius extensius. En aquest mateix espai, també s’ha presentat una experiència en reg localitzat superficial en extensius com una alternativa viable amb l’objectiu de guanyar eficiència tant en l’ús de l’aigua de reg com econòmica. Els resultats referents a altres sistemes de reg també han estat presents a la tercera taula amb l’explicació d’una solució en comporta semiautomàtica per a reg mitjançant gravetat per reduir mà d’obra i introduir l’automatització; un estudi sobre diferents materials de reg en l’ús d’aigües regenerades, i, finalment, l’avenç tecnològic en l’automatització del reg que en permet una millora global en la gestió.
Durant la jornada, s’ha comptat amb dos espais físics on intercanviar opinions entre ponents i assistents. Uns espais amb pòsters elaborats pels autors de les ponències que han permès crear un ambient de transferència de coneixement i d’intercanvi d’experiències entre les persones participants.
La participació en aquesta desena edició ha superat el centenar de persones, que han valorat positivament tant la temàtica de la jornada com l’organització.