QUALITAT ALIMENTÀRIA | 29/12/2014  Ccapenedes/RuralCat

Arriba la IGP Gall del Penedès

Avançant-se a les previsions del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, aquest més de desembre ha sortit publicada al DOGC la resolució del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural favorable a la sol·licitud d'inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès.

Gallina raça Penedesenca Negra. Autora: Montserrat Francesch Piqué. Font: DT. Núm. 44

Gallina raça Penedesenca Negra. Autora: Montserrat Francesch Piqué. Font: DT. Núm. 44 "Races autòctones (II)"

Després de 15 anys i dos intents d’aconseguir la IGP, per fi ha sortit publicada aquesta notícia llargament esperada des del Penedès però que no s’esperava fins l’any vinent.

Lluïsa Llop, vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l’Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, ha informat que, “un cop surti publicada la informació al BOE, es podrà comercialitzar el producte com a IGP a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol i el Ministeri d’Agricultura enviarà la sol·licitud a la Unió Europea”. A més, el Consell Comarcal i l’Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca començaran a treballar en la redacció del Reglament i en la constitució del Consell Regulador del Gall del Penedès amb l’assessorament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

M. Antònia Udina, secretària de l’Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca, visiblement emocionada, ha dit que “ara és el moment de fer la crida més important, la dels restauradors. També ens caldran més productors per poder atendre la futura demanda de gall del Penedès”.

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, ha explicat que “he viscut els tres intents d’aconseguir la IGP i... a la tercera va la vençuda! Han estat més de 15 anys fins a aconseguir-ho. (...) Ara començarem a fer campanyes de promoció que també serviran per promocionar el territori”.

Olivella ha explicat que la diferència amb els dos intents anteriors ha radicat en la manera com s’ha aconseguit vincular el producte amb el territori: d’una banda, gràcies a l’estudi històric sobre la cria del gall del Penedès al territori de l’antiga vegueria de Vilafranca, fet per Joan Solé Bordes, i d’altra banda, gràcies al treball de recerca sobre els efectes de la inclusió de granet de raïm en l’alimentació del Gall del Penedès, dut a terme per l’equip del Dr. Amadeu Francesch a l’Institut de Recerta i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat.