SANITAT ANIMAL | 26/01/2004  Ruralcat

La CE prohibeix la importació d'aviram de Tailàndia per la grip del pollastre

La Comissió Europea ha aprovat prohibir les importacions de carn i productes avícoles procedents de Tailàndia davant la confirmació que aquest país també s¿ha contagiat de la ¿grip del pollastre¿. El ministre espanyol, Arias Cañete, ha reafirmat aquesta mesura tenint en compte que Espanya importa anualment prop de 133 tones d'aviram de Tailàndia.

Mapa de Tailàndia

Arias Cañete ha afirmat que ¿de moment estem seguint la situació de Tailàndia però no descartem que si el virus s¿extén pel sud-est asiàtic la mesura s¿ampliï a d¿altres estats¿. Pel ministre és imprescindible el tancament de les fronteres en estreta col·laboració amb les autoritats comunitàries per evitar qualsevol possibilitat de contagi. A més, ha afirmat que ¿el sector del pollastre a Espanya és molt important i, per tant, hem de protegir la sanitat animal¿ per no empitjorar la situació d¿un sector que s¿ha vist afectat també per la caiguda dels preus. Espanya importa prop de 133 tones anuals de carn i altres productes d¿au de Tailàndia, el 0,09 per cent del total de les importacions avícoles de la Unió Europea (UE). Els països comunitaris van importar 136.751 tones de productes avícoles tailandesos entre gener i desembre de 2003, especialment enviaments de carn fresca i cuinada al vapor, que suposen l¿1 per cent del consum comunitari d¿aquests productes. La prohibició, prevista per cinc mesos, afecta als enviaments de carn fresca de pollastre, galls d¿indis, i altres aus domèstiques i de caça, preparats de pollastre i altres aliments que continguin carn d¿au, així com material per aliments d¿animals domèstics i ous per al consum humà. Les investigacions dels experts
El Comitè permanent de la Cadena Alimentària de la UE, format per representants dels Estats membres, analitzarà els propers 2 i 3 de febrer les conseqüències d¿aquesta epidèmia que ja afecta a 10 països: Xina, Japó, Laos, Taiwan, Cambotja, Tailàndia, Indonèsia, Corea del Sud, Vietnam i Pakistan. L¿Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat que espera desenvolupar en quatre setmanes una vacuna contra la ¿grip del pollastre¿, que ja ha causat la mort de vuit persones al Vietnam i dues a Tailàndia.