El Laboratori Agroalimentari participa en el projecte ‘Oleum Project’
El Laboratori Agroalimentari ha participat en el projecte “Oleum Project” dins del Programa europeu Horizon 2020 “Seguretat alimentària, agricultura i silvicultura sostenibles, aigües marines, marítimes i continentals, i investigació en bioeconomia” amb el tema“ autenticació de l’oli d’oliva”.
El projecte vol verificar la qualitat dels olis d'oliva
L’objectiu d’‘Oleum Project’ és generar noves solucions analítiques innovadores, més efectives i harmonitzades per detectar i lluitar contra els fraus més comuns i emergents i verificar la qualitat dels olis d'oliva.
El projecte, coordinat per Alma Mater Studiorum-Universitat di Bologna, compta amb 21 participants amb experiència en anàlisi d’aliments, legislació alimentària, enginyeria, bioinformàtica, comunicació i intercanvi de coneixements procedents de 15 països diferents d’Europa, Amèrica i Àsia.
El Laboratori Agroalimentari ha participat en la fase de validació dels nous mètodes desenvolupats següents:
-Mètode 1: anàlisi de fenols (salut): determinació UHPLC del contingut total d’hidroxitirosol (Htyr) i tirosol (Tyr) en oli d’oliva.
-Mètode 2: anàlisi d’esterols lliures i esterificats. Mètode SPE/GC-FID per detectar esterols lliures i esterificats.
-Mètode 3: anàlisi revisada dels èsters ètils dels àcids grassos. Enfocament analític revisat i validat per a la determinació d’èsters etílics d’àcids grassos (FAAE).
-Mètode 4a: anàlisi de volàtils dirigits; dues opcions: i) SPME-GC-FID i ii) SPME-GC-MS. Anàlisi de compostos volàtils en oli d’oliva verge mitjançant cromatografia de gasos.
-Mètode 4b: anàlisi de volàtils no orientats. Anàlisi de l'empremta digital volàtil VOO per SPME-GC-MS i quimiometria. Mètode de cribratge instrumental per a l'avaluació del grau de qualitat de Voo.
Amb aquesta participació el Laboratori Agroalimentari ha pogut aportar la seva experiència com a Laboratori acreditat conforme als requeriments de la norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017 dins del Programa d’acreditació “Assaigs físico químics d’olis d’oliva i sansa d’oliva” conforme a la Nota tècnica 70.06.
També ha adquirit coneixements i experiència en els últims desenvolupaments analítics dins dels àmbits dels anàlisis de tocoferols, productes volàtils i propostes de millora de les determinacions dels èsters etílics dels àcids grassos (FAEEs) i esterols. Finalment, ha pogut participar en l’anàlisi “fingerprint” o de perfils per GC-MS per tal de poder contribuir a la discriminació de la categoria dels olis d’oliva verges (olis d’oliva verge, verge extra i llampant).
Font: LAC