Catalonia Qualitat nega que els productors siguin responsables de la inflació de la fruita
L¿Associació Catalana d¿Organitzacions de Productors de Fruita, Catalonia Qualitat, ha assegurat que els productors no són els responsables de que la fruita sigui el producte amb més inflació del mercat. El director de l¿entitat, Josep Presseguer, presentà ahir un estudi a petició del Tribunal de Defensa de la Compentència, que demostra que en els darrers deu anys els preus d¿origen de poma i pera han oscil·lat en funció de la collita i, per tant, de l¿oferta i la demanda i que els marges comercials dels pagesos decreixen alhora que augmenten els costos de producció.
Catalonia Qualitat va acusar els intermediaris i els detallistes de provocar que la fruita sigui un dels productes més inflacionistes del mercat, ja que l¿augment de preus es detecta als preus de destí i mai en els d¿origen. Tanmateix, Presseguer va disculpar les grans superfícies, ja que ¿aquestes només controlen el 10% del mercat de la fruita i no es pot parlar d¿oligopoli¿. A més, Presseguer es va referir també al doble etiquetat i va afirmar que ¿no farà sinó despistar el consumidor¿. Segons l¿estudi de Catalonia Qualitat, el preu de la fruita no ha patit cap increment en el preu a la sortida de la central respecte l¿any passat. En xifres, i comparant les dades de la mateixa setmana i de les mateixes espècies, estaríem parlant d¿una davallada en el preu que percep la central com seria en la poma Golden 70+, on es passaria de 0,36-0,39 euros/quilo l¿any passat a 0,3-0,33 euros/quilo enguany. En la varietat Blanquilla estaríem parlant d¿un estancament en el preu i en la Conference el preu s¿incrementaria fins a 3-5 cèntims d¿euro el quilo. Aquests preus serien a sortida de central i sense cap mena de confecció.