SEGURETAT ALIMENTÀRIA | 09/11/2003  Ruralcat

La Comissió Europea proposa regular els afegits de vitamines i minerals en els aliments

La Comissió Europea ha proposat regular a nivell comunitari la venda d'aliments als quals se'ls hi ha afegit voluntàriament nutrients com ara les vitamines, els minerals o els extractes vegetals, segons han informat fonts comunitàries.

Així Brussel·les ha plantejat una reglamentació per harmonitzar l'aportament voluntari de nutrients en els aliments per tal que s¿assemblin a productes substitutius -com en el cas de la margarina respecte a la mantega- o per enriquir-los, com per exemple els sucs de fruita amb calci destinats a persones que no consumeixen lactis. Actualment els Estats membres tenen regles "molt diferents" sobre aquesta pràctica, cosa que pot obstaculitzar la lliure circulació, segons la portaveu comunitària de Sanitat, Beate Gminder. L'Executiu comunitari ha proposat una llista de vitamines o minerals permesos a l'hora d'enriquir els aliments i ha plantejat que l'Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (AESA) examini certes substàncies i el seu risc per a la salut humana. Brussel·les vol definir índexs màxims i mínims dels nutrients, que establiran els experts dels Quinze presents en el Comitè Permanent de la Cadena Alimentària de la UE, basant-se en les anàlisis de l¿AESA. Segons ha afirmat el comissari de Sanitat, David Byrne, l'objectiu és que el consumidor pugui escollir "aliments segurs, etiquetats de manera precisa, perquè no ingereixi una sobredosi de vitamines". Brussel·les pretén que els aliments amb aquests afegits portin un etiquetat que informi al consumidor sobre el valor d'aquests productes. D'altra banda, Brussel·les vol prohibir que s'afegeixin nutrients a les begudes alcohòliques, per a combatre l'abús de l'alcohol. La normativa, que l¿haurà d¿aprovar el Consell de Ministres de la UE i el Parlament Europeu, no afecta als aliments fabricats per a necessitats específiques com els productes per a nadons o per a finalitats mèdiques especials, com els dietètics. Tampoc no afectarà a l'enriquiment obligatori d'aliments, que estableixen en alguns països, com ara el iode en la sal per a prevenir malalties.