Els productors de vi podran obtenir la DO després de 5 anys amb indicació geogràfica
Segons estableix la nova Llei de la Vinya i el Vi, per accedir a la Denominació d¿Origen, abans caldrà haver estat cinc anys com a vi de qualitat amb indicació geogràfica, tal i com ha assenyalat la sotsdirectora general de sistemes de qualitat diferenciada del MAPA, Maria Cruz Vega. També ha destacat que "la nova estratificació de diferents qualitats de vins recollides en la nova llei" permetrà incrementar la comercialització dels vins espanyols.
Els vins de qualitat procediran ara dels denominats amb indicació geogràfica, per posteriorment passar a les conegudes denominacions d'origen, després a les denominacions d'origen qualificades i, com màxima expressió de tipicitat i qualitat, als vins de paratge. Vega, que ha fet aquestes declaracions en la presentació a Madrid de la primera Trobada de Vins de la Regió de Múrcia, ha destacat que aquesta normativa, de 10 de juliol, configura un nou marc per als vins espanyols per facilitar la seva competitivitat tant en el mercat nacional com en l'internacional. En matèria de Consells Reguladors, la separació de funcions dels òrgans de control i gestió, que podran estar en mans públiques o privades, contribuirà a garantir la qualitat dels vins en la seva categoria corresponent amb rigor i independència, segons va apuntar Vega.