QUALITAT ALIMENTÀRIA | 03/11/2003  Ruralcat

Les IGP de carns van comercialitzar 21.942 tones al 2002, un 3,5 per cent més que l'any anterior

La comercialització de carns fresques emparades per Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) va arribar l¿any 2002 a les 21.942 tones, un 3,5 per cent més que l'any anterior, amb un valor econòmic de 91,10 milions d'euros.

Segons dades facilitades pel ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, més del 98 per cent de la carn fresca comercialitzada va sortir al mercat nacional, amb la qual cosa només es van exportar 110 tones als mercats comunitaris. Per volum de comercialització destaca la IGP "Ternera Gallega" que va vendre al 2002, 10.979 tones de carn protegida, seguida de les IGP "Ternera Asturiana" amb 3.425 tones, "Ternera de Navarra" amb 2.198,2 tones, "Carne de la Sierra de Guadarrama" amb 1.852 tones i "Ternasco de Aragón" amb 1.334,7 tones. Del total del valor econòmic de les vendes, 91,10 milions d'euros, el 48,8 per cent el va aportar "Ternera Gallega", que a més és l'única de les 14 IGP de carns fresques registrades que va destinar part de la seva producció a l'exportació als mercats comunitaris. Pel que fa als embotits emparats per Indicacions Geogràfiques Específiques, durant l¿any 2002 es van comercialitzar un total de 2.903.130 quilos, xifra que reflecteix un descens de la producció del 5,35 per cent respecte al 2001, i dels quals es van exportar 56.439 quilos a la Unió Europea (UE). Aquestes produccions van arribar a un valor econòmic de 10,98 milions d'euros, dels quals la IGP "Botillo del Bierzo" va vendre 0,72 milions d'euros, "Llonganissa de Vic" 1,47 milions d'euros i, "Sobrassada de Mallorca" 8,79 milions d'euros. La producció de la IGP "Sobrassada de Mallorca", amb 31 indústries el·laboradores inscrites, va produir 2.464.165 quilos de sobrassada i 176.412 de sobrassada de porc negre; la IGP "Botillo del Bierzo", amb 11 indústries emparades, va produir 246.671 quilos; i la IGP "Llonganissa de Vic" 102.600 quilos de producte.