El Laboratori Agroalimentari ha participat en la conferència final del projecte europeu OLEUM
La conferència va tenir lloc els dies 17 i 18 de febrer en format online, on es van presentar els resultats finals del projecte OLEUM, que té com objectiu garantir i millor la qualitat i l'autenticitat de l'oli d'oliva. El LAC ha participat en la fase de validació de nous mètodes analítics.
El projecte OLEUM té com objectiu garantir i millor la qualitat i l'autenticitat de l'oli d'oliva
Els passats 17 i 18 de febrer va tenir lloc la conferència online final del projecte UE H2020 OLEUM. Al llarg dels dos dies de la conferència final del projecte es van presentar els resultats assolits. En concret, el dia 17 de febrer es va centrar en l’impacte d’OLEUM en les futures polítiques de la UE sobre oli d’oliva, mentre que, el dia 18, es va parlar dels estudis de validació dels mètodes, d’altres eines analítiques proposades i de com impactarà OLEUM sobre l'economia i les pràctiques del sector de l'oli d'oliva.
El Laboratori Agroalimentari del DARP va participar en la fase de validació dels nous mètodes analítics desenvolupats següents:
-Mètode 1: anàlisi de fenols (indicació de salut): determinació UHPLC del contingut total d’hidroxitirosol (Htyr) i tirosol (Tyr) en oli d’oliva.
-Mètode 2: anàlisi d’esterols lliures i esterificats. Mètode SPE / GC-FID per detectar esterols lliures i esterificats.
-Mètode 3: anàlisi revisada dels èsters etils dels àcids grassos. Enfocament analític revisat i validat per a la determinació d’èsters etílics d’àcids grassos (FAAE).
-Mètode 4a: anàlisi de volàtils dirigits; dues opcions: i) SPME-GC-FID i ii) SPME-GC-MS. Anàlisi de compostos volàtils en oli d’oliva verge mitjançant cromatografia de gasos.
-Mètode 4b: anàlisi de volàtils no orientats. Anàlisi de l'empremta digital volàtil VOO per SPME-GC-MS i quimiometria. Mètode de cribratge instrumental per a l'avaluació del grau de qualitat de Voo.
Amb aquesta participació el Laboratori Agroalimentari ha pogut aportar la seva experiència com a laboratori acreditat conforme als requeriments de la norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017 dins del Programa d’acreditació “Assaigs físico-químics d’olis d’oliva i sansa d’oliva”. També ha adquirit coneixements i experiència en els últims desenvolupaments analítics dins dels àmbits dels anàlisis de tocoferols, productes volàtils i propostes de millora de les determinacions dels èsters etílics dels àcids grassos (FAEEs) i esterols. Finalment, ha pogut participar en la l’anàlisi “fingerprint” o de perfils per GC-MS a l’objecte de poder contribuir a la discriminació de la categoria dels olis d’oliva verges (olis d’oliva verge, verge extra i llampant).
El projecte OLEUM té com objectiu garantir i millor la qualitat i l'autenticitat de l'oli d'oliva, facilitant la detecció i fomentant la prevenció del frau en l'oli d'oliva. Aquest objectiu general compta amb tres objectius estratègics: desenvolupar mètodes analítics nous i/o millorats per assegurar la qualitat i l'autenticitat de l'oli d'oliva; desenvolupar una base de dades integrada d'assegurament de la qualitat de mètodes analítics d'oli d'oliva i dades relacionades amb les característiques químiques i organolèptiques; i donar suport a una comunitat mundial de laboratoris analítics competents implicats en les anàlisis de l’oli d’oliva, establint per tant una àmplia xarxa OLEUM.
El coordinador del projecte és Alma Mater Studiorum-Universitat di Bologna i compta amb 21 participants amb experiència en anàlisi d’aliments, legislació alimentària, enginyeria, bioinformàtica, comunicació i intercanvi de coneixements, procedents de 15 països diferents d’Europa, Amèrica i Àsia.
Els socis OLEUM han identificat quatre mancances principals en el coneixement actual que aborda el projecte: legislació i regulació, anàlisi, harmonització i coordinació, confiança del consumidor i del mercat.
El projecte s’emmarca dins el programa europeu Horizon 2020 “Seguretat alimentària, agricultura i silvicultura sostenibles, marines, marítimes i d'aigües continentals, i recerca en bioeconomia” i amb el tema “autentificació de l’oli d’oliva”.
Font: LAC