MEDI NATURAL | 05/03/2015  Generalitat de Catalunya

L'IRTA coordina un projecte sobre les mesures per a evitar la desaparició del Delta de l'Ebre pel canvi climàtic

El projecte LIFE+ EBRO-ADMICLIM planteja una gestió integrada de l'aigua, els sediments i hàbitats (zones humides i arrossars) al Delta de l'Ebre, una zona molt vulnerable a l'enfonsament natural del terreny (subsidència) i a la pujada del nivell del mar.

Font: IRTA

El projecte té l'objectiu múltiple d'optimitzar l'elevació del sòl (mitjançant les aportacions de sediment inorgànic i la generació de matèria orgànica), reduir l'erosió costanera, augmentar la fixació de carboni al sòl, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i millorar la qualitat de l'aigua.

Cal destacar també que aquest projecte conclourà amb l'elaboració del Pla d'Acció Climàtica del Delta de l'Ebre amb mesures concretes i efectives per a l'adaptació i mitigació al canvi climàtic. També preveu diverses mesures de divulgació mitjançant publicacions, jornades científiques i de transferència, activitat de divulgació ambiental, etcètera.

Les accions pilot previstes en el projecte són:

  • Prova pilot d’injecció de sediments a la xarxa de canals de reg del Delta de l’Ebre.
  • Prova pilot d’injecció de sediment al tram final del riu Ebre.
  • Optimització del funcionament de dos filtres verds.
  • Optimització de les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels arrossars.
  • Avaluació de l’aportació de sediment sobre la producció d’arròs
  • Avaluació de les zones vulnerables a la subsidència i a la pujada del nivell del mar.
  • Elaboració del Pla d’Acció Climàtica del Delta de l’Ebre.


Una de les primeres accions sobre el terreny ha estat la instal·lació de reflectors per a mesurar la subsidència del terreny mitjançant interferometria diferencial d’imatges radar de satèl·lit (DInSAR).

El projecte, subvencionat en 1,1 milions d’euros per la Comissió Europea (CE) a través del programa LIFE+, està coordinat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya, a través del programa d’Ecosistemes Aquàtics, i hi participen com a socis beneficiaris l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consorci Concessionari d’Aigües per als Ajuntaments i Indústries de Tarragona, la Comunitat de Regants i Sindicat Agrícola de l’Ebre, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, i la Universitat de Córdoba (UCO). El projecte tindrà una durada de quatre anys, i es preveu la seva conclusió a mitjans del 2018.

 

Informació relacionada